BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Održan I modul PRONI Akademije omladinskog aktivizma

Prvi od četiri predviđena treninga PRONI Akademije omladinskog aktivizma uspješno je održan u Neumu u periodu od 21. do 23. juna 2024. godine.

Tokom ovog trodnevnog događaja, mladi iz različitih lokalnih zajednica imali su priliku da se upoznaju s osnovama omladinskog rada, osnovama rada s grupama i omladinskim radom u praksi. Ovaj modul je bio prva faza našeg puta ka osnaživanju mladih i pružanju ključnih vještina potrebnih za aktivno učešće u društvu.

Uz integrirani pristup koji kombinuje teorijsko znanje i praktične aktivnosti, Akademija omogućava mladima da odmah primijene ono što su naučili kroz konkretne projekte i aktivnosti. Na taj način, svaki učesnik/ca postaje promotor pozitivnih promjena i ambasador/ica svoje zajednice.

Kroz interaktivne radionice i vježbe, učesnici/e su se upoznali s onim što omladinski rad podrazumijeva, različitim tipovima i vrstama omladinskog rada. Jedan od ključnih dijelova obuke bio je posvećen razumijevanju šta znači biti omladinski radnik.  Pored praktičnih znanja, učesnici/e su se detaljno upoznali sa etikom u omladinskom. Etika u omladinskom radu uključuje poštovanje mladih kao ravnopravnih partnera, očuvanje povjerljivosti, profesionalizam, te promovisanje inkluzije i jednakosti. Upravo zato, učesnici/e su diskutovali o važnosti etičkog pristupa u radu s mladima i razmatrali konkretne primjere iz prakse kroz roleplay. Modul je uključio i upoznavanje s radom s grupom mladih ljudi i načinima njihovog međusobnog povezivanja.

Prvi modul bio je tek početak ovog inspirativnog putovanja. Očekuju nas još tri susreta, a mi se radujemo nastavku i nadamo se da će svako naredno okupljanje donijeti još više znanja, iskustva i zajedničkog rada na promociji aktivizma i mirovnog angažmana mladih.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.