BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Održan II modul PRONI Akademije omladinskog aktivizma

Zajedno s mladima, koji dolaze iz različitih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, istražili smo moć komunikacije kao ključnog alata za promjene u našim zajednicama na drugom modulu PRONI Akademije omladinskog aktivizma pod nazivom “Komunikacija u omladinskom radu”. Trening je održan od 2. do 3. jula u Neumu.

Tokom nekoliko sesija koje su ispratile ovaj dio Akademije i radionica usmjerenih prema praktičnom radu, fokusirali smo se na teme koje su posebno važne za mlade u njihovom profesionalnom ali i privatnom životu.

Osnove komunikacije: Učili smo kako da izražavamo svoje ideje jasno i efikasno, kako da slušamo i razumijemo stavove drugih, i kako da gradimo pozitivne odnose unutar naših timova i zajednica.

Menadžment društvenih mreža: Razmatrali smo kako da iskoristimo društvene mreže ne samo za lične svrhe već i kao moćan alat za mobilizaciju i podizanje svijesti o važnim društvenim pitanjima. Učili smo tehnike za kreiranje angažujućeg sadržaja i za izgradnju online zajednice koja podržava naše ideje i ciljeve.

Lobiranje i javno zagovaranje: Kroz simulacije i praktične vežbe, stekli smo vještine potrebne za uticaj na donosioce odluka i za zagovaranje za promjene koje želimo da vidimo u našim zajednicama. Razumjeli smo važnost aktivnog učešća u političkom procesu i angažovanja kroz kampanje za ostvarivanje pozitivnih društvenih promjena.

,,PRONI Akademija omladinskog aktivizma predstavlja izvanrednu platformu koja pruža mladima neophodne alate i znanja za razvoj njihovih kapaciteta i angažman u zajednici. PRONI-jev predan rad u obuci i podršci mladih doprinosi izgradnji aktivnijeg i odgovornijeg društva. Inovativnim pristupom i angažmanom uključuju mlade ljude u kreiranje pozitivnih promjena u društvu. Njihovi programi ne samo da educiraju mlade o važnim temama, već ih inspirišu da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici i rješavaju izazove s kojima se susreću”, rekao je učesnik Akademije Amar Avdić.

PRONI Akademija omladinskog aktivizma ostaje posvećena podršci mladim liderima u njihovom razvoju i jačanju kapaciteta za profesionalno i društveno djelovanje. 

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.