BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Zagovaramo ravnopravnost kroz međusektorsku saradnju

Održan je posljednji događaj u okviru projekta “SMART GAP – Pametni Gender akcioni plan (Brčko distrikta BiH)” pod nazivom “Zagovaramo ravnopravnost kroz međusektorsku saradnju”, a sa svrhom promocije rodno osjetljivih politika.

SMARTly connected!

Događaj je okupio aktiviste, stručnjake, predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, institucija, nevladinih organizacija i privatnog sektora iz Brčko distrikta BiH, kako bi zajednički doprinijeli kreiranju održivih i inkluzivnih rješenja u oblasti rodne ravnopravnost. “Za kvalitetno rješavanje problema i važnih pitanja u oblasti ravnopravnosti u zajednici, ključna je međusektorska saradnja. Nevladine organizacije, sa svojim boljim uvidom u stvarne potrebe građana i građanki, često preuzimaju značajan dio posla. Ova saradnja ne samo da olakšava rad vladinih institucija, već u konačnici doprinosi kvalitetnijim rezultatima i boljoj povezanosti s građanima.” istakla je Tatjana Ristić, predsjednica Udruženja aktivnih žena “Gender”.

Prisutni su imali priliku upoznati se sa glavnim ciljevima projekta. U saradnji sa Agencijom za intelektualne usluge IDEA X predstavljena je Situaciona analiza kao alat u izradi Gender Akcionog plana te prioriteti Gender akcionog plana. Od predstavnika Udruženja aktivnih žena “Gender” čuli smo ključne poruke rodno – senzitivne kampanje koja je u toku. Predstavili smo i značaj međusektorske saradnje saradnje za unapređenje ravnopravnosti, kao i naredne aktivnosti kojima ćemo pristupiti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti. 

Kroz različite segmente koje proces izrade Gender akcionog plana obuhvata, pokušali smo ukazati na mogućnosti i pozitivne primjere međusektorske saradnje. Zalažemo se za zagovaranje kroz kontinuirani dijalog i međusektorsku saradnju, jer na taj način doprinosimo izgradnji društva koje poštuje i promiče ravnopravnost na svim nivoima.

 

Projekt “SMART GAP – Pametni Gender akcioni plan (Brčko distrikta BiH)” se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.