BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Premijera prvog dokumentarnog filma u BiH o odlasku mladih “Kud si poš’o?”

Premijera prvog dokumentarnog filma o odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine pod nazivom “Kud si poš’o” održaće se 25. oktobra 2023. godine u Cinestar Delta Planetu u Banja Luci s početkom u 18:00 sati.

Film govori o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine i sniman je u 10 različitih bosanskohercegovačkih gradova i to u Sarajevu, Banja Luci, Brčko distriktu BiH, Palama, Kiseljaku, Foči, Bihaću, Srebreniku, Gradačcu i Prozoru. Prvi je takvog karaktera i teme u Bosni i Hercegovini ali i regionu.

Glavnu ulogu u filmu igraju upravo mladi iz navedenih gradova koji na različite načine i kroz različite uzroke predstavljaju problem odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. Isti svjedoči i prikazuje njihova mišljenja o perspektivi i budućnosti koju mladi u našoj državi mogu imati, rasvjetljava njihove snove i mogućnost ostvarenja tih snova unutar bosanskohercegovačkih granica.

Cilj snimanja ovog filma je osvijestiti javnost o trenutnoj situaciji i sve većem broju mladih koji svoju sreću traže van granica Bosne i Hercegovine, ali i ukazati na ključne uzroke koji dovode do takve situacije.

Film “Kud si poš’o” rezultat je projekta “Umjetnost ostaje” kojeg su realizovali Savjetodavni odbor mladih pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini u saradnji s PRONI Centrom za omladinski razvoj i JU Centrom kulture i mladih Općine Centar Sarajevo uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Pored premijere u Banja Luci, film će takođe biti prikazan u Sarajevu i Brčko distriktu BiH, a ulaz je Slobodan za sve zainteresovane koji žele kroz oči mladih ljudi doživjeti i osjetiti njihov trenutni položaj.