BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Međunarodni dan mira – #POK Mostar 21.09.2020.

Diljem svijeta se danas, 21.09.2020., obilježava Međunarodni dan mira. Dugim nizom godina se bavimo izgradnjom mira i volonteri PRONI Omladinskog kluba u Mostaru su htjeli obilježiti ga na svoj način.

Poruke “Što je za tebe mir?” su nastale u razgovoru s građanima Mostara koje smo na kraju dijelili drugima na ulici u cilju lančane poruke mira i kako svi gledamo drugačije na taj pojam.

Učesnica Marija je svoju poruku podijelila s nama: “Ja bih rekla da je mir za mene na neki način ultimativni stadij zadovoljstva sa samim sobom. Kad čovjek sebi ne zamjera ništa ni dobro ni loše, i da je svjestan da ga je svaka životna odluka dovela na trenutno stajalište. A u nekom smislu mira (kao kontrast rata) rekla bih da je mir jedinstvo, sposobnost da gradimo mostove jednih ka drugima unatoč različitostima.”

Poruke građana smo kompletirali u jedan video. Autorica ovog videa je naša volonterka Monika Bazina.

Ovaj dan ga je utemeljila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.

Ova aktivnost je realizirana projektom “Volontiram i kreiram” koji je podržan od strane Vijeća mladih Grada Mostara.