BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Iskustva učesnika: PRONI Akademija Omladinskog Rada

Polaznici #PRONI Akademija Omladinskog Rada iz čitave BiH od 09.-13.09. uspješno su završili peti i šesti modul “Transformacija konflikta i Prevencija nasilnog esktremizma”.

Ovim treningom završena je obuka za omladinske radnike/ce koju je uspješno završilo preko 40 mladih iz Bosne i Hercegovine.

#PAOR je program koji se realizuje u PRONI Omladinskim klubovima širom BiH u sklopu #STaRBiH projekta.Trening su podržali #USAIDBiH, Institut za razvoj mladih KULT i Međunarodni republikanski institut.

Neka od iskustva učesnika/ca:

Amina Madžak:Možda su granice dugo bile zatvorene za građane BiH, i jedina opcija za odlazak na more bio je naš Neum, ali ako ste s pravim ljudima i ako vlada prava atmosfera, odgovorno tvrdim da Neum može postati lokacija za ljetovanje iz snova.

Zahvaljujući PRONI-ju i ljudima koji tu rade, imala sam priliku da prisustvujem još jednoj fantastičnoj edukaciji. Moram naglasiti da utisci ne bi bili tako izvanredni da nije bilo sljedećih stvari:

  • Izlazak u susret učesnicima organizovanjem prevoza
  • Agenda kreirana da odgovara svima i po pitanju rada i odmora
  • Idealano poredane stvari o kojima smo učinili  tokom svih 5 dana
  • Odlične radionice

Da bi sve ovo što sam pomenula imalo smisla i čitaocima koji nisu bili prisutni, pokušat ću u kratkim crticama objasniti zašto sam baš izdvojila ove četiri stvari. Ko god prati rad PRONI organizacije znat će koliko je važno da članovi radionica, seminara, kampova ili edukacija budu iz svih dijelova BiH i da među učesnicima bude što više raznolikosti kako bismo naučili prihvatiti drugog  i drugačijeg, što je bila situacija i ovog puta. S obzirom na to da je Neum na samom jugu Bosne i Hercegovine, organizovan je prevoz za učesnike iz 10ak gradova te je na taj način mnogima pružena prilika da budu dio cijelog programa. S obzirom da smo bili u Neumu, agenda je bila prilagođena tako da radionice budu produktivne i korisne skoro bez pada koncetracije učesnika a nakon kvalitetnog rada, čekao nas je odmor na plaži. Pri povratku sa plaže, puni energije, vraćali smo se na radionice. Bilo je divno dijeliti iskustva sa toliko mladih ljudi, upoznati neke nove načine života i zajedno sa svima dijeliti radost i grliti mladost. Naučiti šta su stereotipi i predrasude, potom preći na pojam I primjere konflikta, zatim sve to savladati i uraditi radionicu po imenu ‘’Rijeka života‘‘, mislim da je za nas, grupu mladih ljudi, bio pun pogodak. ‘‘Rijeka života‘‘ je učinila da sve naučeno postane praksa, i da sve što smo pomislili o nekome pada u vodu a zatim i da samog početka, bez ranije donesenih zaključaka upoznamo nekoga onako kakva ta osoba zaista jeste. Sve je to učinilo da se zbližimo, više družimo i upoznajemo jedni druge, a što je najvažnije, da jedni druge upravo takve prihvatamo. Ovakvi događaji te zaista podsjete koliko je lijepo biti mlad, koliko je važno neformalno obrazovanje, koliko smo slijepi na svakodnevna događanja i koliko je važno biti društveno odgovoran. Hvala na prilikici i radujem se svemu što ćemo zajedno proći u budućnosti. PRONI je prava adresa za mlade!”

Amina Madžak

Amar Husnić: “Šta reći o događaju koji uspijeva okupiti 40 raznolikih mladih ljudi, punih ambicija, ideja, motivacije i srdačnosti.
Mislim da riječi nemaju moć i snagu opisati moje duhovno i duševno zadovoljstvo i ispunjenost što sam učestvovao u stvaranju bolje zajednice i bolje Bosne i Hercegovine.
Nadam se da sam bar jednoj osobi dodatno uljepšao boravak i doživljaj.
S tom mišlju stati ću, sretan.”

Amar Husnić