BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Budi Muško Klub Brčko – Aktivnosti


Budi Muško Klub Brčko
 – projekat koji od marta realizuje PRONI Centar za omladinski razvoj ima za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja kao i promovisanje zdravih životnih stilova.

Zadnja tri mjeseca Budi Muško Klub u Brčkom je realizovao nekoliko aktivnosti. Nakon anketiranja oko 100 ispitanika u JU Tehničkoj školi Brčko distrikt započele su i sedmične radionice sa učenicima/cama prvih razreda.
Radionice koje koriste neformalne metode nastave su zainteresovale mlade učenike/ce na kojima su se obrađivale teme identiteta, predrasuda, stereotipa, predrasuda kao i šta za njih znači “Budi Muško” klub. Razgovarali smo sa učenicima/cama na koji način i kroz koje aktivnosti bi oni voljeli podići svijest o rodnoj nejednakosti kao i o vršnjačkom nasilju.

Poslednja aktivnost koji su realizovali članovi Budi Muško Kluba je bio izlet u Etno Selo “Stanišići”.
Izletu je prisustvovalo 45 mladih iz svih škola u Brčkom.
Mobilnost mladih i upoznavanje različitih kultura i ljudi je jedno od ključnih u razbijanju predrasuda i stereotipa kao i u prihvatanju drugog i drugačijeg. Pored slobodnog vremena učesnici su mogli da svoje vrijeme iskoriste kroz razni sadržaj uključujuću sportske aktivnosti.

Što se tiče aktivnosti do kraja školske godine, kao i početkom iduće školske godine planiramo: objaviti poziv za prijem članova koji će biti aktivni članovi Budi Muško Kluba gdje ćemo imati sastanke i radionice i pored škole; Organizovati turnir u odbojci na pjesku/fudbalu/basketu uz druženje uz roštilj, muziku kao i obezbjeđene nagrade; Očekuje nas još putovanja  kroz Budi Muško Klub, i kroz aktivnosti PRONI Centra za omladinski razvoj.