BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

“Evropa priča” – Beograd

Gradska opština Vračar i Udruženje građana Libero, u partnerstvu sa PRONI Centrom za omladinski razvoj iz Brčko distrikta, organizacijom Interkultura iz Skoplja, Javnim zavodom Mladi Zmaji iz grada Ljubljane i međunarodnom organizacijom “Out of the Box International”, kao i predstavnicima lokalnih samouprava iz tih mjesta, realizirali su projekt “Europa priča” u razdoblju od 10. do 13. svibnja 2018. godine. Ovaj projekt podržava program “Europa za građane” Europske unije i službeno je pokrenuta druga nedjelja Europe na Vračaru.

Oko 400 mladih iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Belgije i Srbije koji su sudjelovali na projektu, kao i brojni zainteresirani građani imali su priliku da kroz bogat sadržaj unutar Europa Priča projekta bolje se upoznaju s Europskom unijom i dobiju pristup objektivnim i tačnim informacijama o vrijednostima i političkom sastavu Europske unije. Realiziran je niz radionica i interkulturalnih aktivnosti na različitim lokacijama na opštini Vračar kroz koje su mladi razgovarali o EU i imali prilike da razmjenjuju svoja iskustva u ovom području, dok je središnji događaj u okviru projekta bila “Europa Priča Živa Biblioteka” koja je održana na platou ispred Nacionalne biblioteke Srbije. Svi učesnici imali su priliku da besplatno iznajme “knjigu” o temi koja ih interesuje u vezi Europske unije i da kroz razgovor s njom razbiju svoje predrasude i informišu se o načinu funkcionisanja institucija Europske unije. Činjenica da u javnom mnjenju već dugi niz godina postoji niz predrasuda, stereotipa i zabluda o načinu na koji Europska unija funkcioniše, njenim institucijama i vrijednostima, navela je organizatore da kroz živu biblioteku o Europskoj uniji omoguće mladima da u direktnom razgovoru sa stručnjacima u ovom području saznaju dokazane informacije i postave istinsku sliku o vrijednosti i političkog sistemu ove institucije.

Žive knjige su predstavljali predstavnici institucija i organizacija koje se bave temom Europske unije i koji su podržali realizaciju ovog događaja, Ministarstvo za Europske integracije, EU delegacija u Srbiji, Narodna biblioteka Srbije, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom, Privredna komora Srbije, Vijeće Europe, EU Info Centar, Regionalna razvojna agencija i europske integracije te Institut za europske poslove.