BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

“Forum teatar” Mladi za bolju budućnost – Vitez

U sklopu projekta „Mladi za bolju budućnost“ podržanog od strane United States Embassy of Bosnia and Herzegovina, održan je petodnevni trening na temu forum teatra, koji se odžao u periodu od 25. – 29. aprila.

Trening u organizaciji Omladinskog resursnog centra Tuzla u partnerstvu sa Udrugom mladih „Enter“ Vitez i PRONI Centrom za omladinski razvoj, okupio je 25 mladih ljudi iz Brčkog, Tuzle, Doboja i Viteza, koji su se pokazali kao najaktivniji učesnici na predhodnom treninzima, koji su se održali u navedenim gradovima.

Treneri na ovom treningu su bili Miralem Tursinović i Jasmin Jašarević, koji su kroz petodnevni trening sa ućesnicima prošli kroz teoriju i tehnike forum teatra. Prvi dan treninga je bio fokusiran na izgradnju grupe, a ostatak treninga se bazirao na teoriji i tehnikama pozorišta potlačenih. Drugi dan trening je Miralem Tursinović vodio, gdje su učesnici radili na tehnikama izgradnje scenarija.

Na neformalan i inovativan način, učesnike treninga su naučili kako stvoriti scenu za forum teatar, te kako odžati  teatar potlaćenih (forum teatar), i pomoću toga dobiti rješenje građanskog problema. Uz mentorstvo trenera,  učesnici su zadnji dan izveli predstavu koju su smislili tokom radionice, te tako pokazali da stečeno zanje mogu  iskoristiti u praktične svrhe i samostalno održati forum teatar za probleme njihove lokalne zajednice.
Učesnici su izrazili zadovoljstvo stečenim znanjem i tehnikama na  treningu, te odlučili u njihovim lokalnim zajednicama održati forum teatar kao nastavak ovog treninga.

Cilj projekta  je omogućiti učesnicima iz navedenih gradova kroz tehnike Forum teatra da u narednom periodu u svojim lolaknim zajednicama urade slične aktivnosti, te sa njima upoznaju svoje vršnjake.