“Forum teatar” Mladi za bolju budućnost – Vitez

U sklopu projekta „Mladi za bolju budućnost“ podržanog od strane United States Embassy of Bosnia and Herzegovina, održan je petodnevni trening na temu forum teatra, koji se odžao u periodu od 25. – 29. aprila.

Trening u organizaciji Omladinskog resursnog centra Tuzla u partnerstvu sa Udrugom mladih „Enter“ Vitez i PRONI Centrom za omladinski razvoj, okupio je 25 mladih ljudi iz Brčkog, Tuzle, Doboja i Viteza, koji su se pokazali kao najaktivniji učesnici na predhodnom treninzima, koji su se održali u navedenim gradovima.

Treneri na ovom treningu su bili Miralem Tursinović i Jasmin Jašarević, koji su kroz petodnevni trening sa ućesnicima prošli kroz teoriju i tehnike forum teatra. Prvi dan treninga je bio fokusiran na izgradnju grupe, a ostatak treninga se bazirao na teoriji i tehnikama pozorišta potlačenih. Drugi dan trening je Miralem Tursinović vodio, gdje su učesnici radili na tehnikama izgradnje scenarija.

Na neformalan i inovativan način, učesnike treninga su naučili kako stvoriti scenu za forum teatar, te kako odžati  teatar potlaćenih (forum teatar), i pomoću toga dobiti rješenje građanskog problema. Uz mentorstvo trenera,  učesnici su zadnji dan izveli predstavu koju su smislili tokom radionice, te tako pokazali da stečeno zanje mogu  iskoristiti u praktične svrhe i samostalno održati forum teatar za probleme njihove lokalne zajednice.
Učesnici su izrazili zadovoljstvo stečenim znanjem i tehnikama na  treningu, te odlučili u njihovim lokalnim zajednicama održati forum teatar kao nastavak ovog treninga.

Cilj projekta  je omogućiti učesnicima iz navedenih gradova kroz tehnike Forum teatra da u narednom periodu u svojim lolaknim zajednicama urade slične aktivnosti, te sa njima upoznaju svoje vršnjake.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email