BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Održan III modul PRONI Akademije omladinskog aktivizma

Nakon treninga o komunikaciji u omladinskom radu, nastavili smo s temom razvoja organizacija na trećem modulu PRONI Akademije omladinskog aktivizma, održanom od 4. do 5. jula u Neumu.

Cilj ovog modula bio je pružiti učesnicima i učesnicama  sveobuhvatna znanja i vještine potrebne za razvoj i unapređenje organizacija, kao i njihovih ličnih sposobnosti.

Učesnici su se interaktivno upoznali sa značajem individualnog rada s mladima, a kroz diskusije i osmišljeni role play, praktično su se upoznali s rizicima nepravilnog rada s mladima i važnosti educiranih omladinskih radnika/ica. Ova sesija omogućila je aktivnu participaciju, sigurno dijeljenje mišljenja i iskustava, čime su stekli dublje razumijevanje rada s mladima i promoviranja kvalitetnog omladinskog rada.

Osim toga, imali su priliku naučiti više o samorefleksiji i samorazumijevanju, te alatima za unapređenje komunikacije, međusobnog povjerenja i timske dinamike koji rad u grupi čine efikasnijim i harmoničnijim. 

Kroz praktične vježbe naučili su na koji način mogu kreirati otvoren i siguran prostor za razgovor, potaknuti povjerenje i razumijevanje. Aktivno slušanje doprinosi izgradnji jačih odnosa u ličnom i profesionalnom kontekstu, unapređujući odnose u organizaciji.

Učesnike i učesnice  smo upoznali i sa  tehnikama koje pomažu prevenciji sukoba i izbjegavanju konflikata.  Kroz samorefleksiju, učesnici su analizirali način na koji izražavaju svoje osjećaje i potrebe, te upoređivali svoja iskustva prije i poslije primjene ove tehnike. Naučili su kako jasno i efektivno izraziti svoje osjećaje i potrebe, što je doprinijelo boljem međusobnom razumijevanju, poboljšanoj komunikaciji i jačim odnosima.

Kroz individualni rad su mapirali svoje potrebe i razvrstavali ih prema odgovarajućim kategorijama. Proces samorefleksije omogućio im je da spoznaju benefite i značaj samopoznaje, te kreiranje vlastite hijerarhije potreba. Ovaj pristup im je omogućio jasniji uvid u to kako mogu doprinijeti razvoju svog tima i organizacije.

,,Trening na temu individualnog rada s mladima bio je izuzetno koristan. Naučila sam kako da efikasnije komuniciram i razumijem potrebe mladih, što je ključno za rad u ovoj oblasti. Vježbe koje smo radili su mi pomogle da razvijem bolje vještine slušanja i interakcije. Smatram da su ove tehnike neophodne za svakodnevni rad i unapređenje međuljudskih odnosa”, rekla je učesnica Mateja Topić.

Treći modul PRONI Akademije omladinskog aktivizma pružio je mladim liderima sveobuhvatna znanja i vještine za razvoj organizacija i ličnih sposobnosti. 

Radujemo se posljednjem modulu na kojem analiziramo na koji način upravljati jednom omladinskom i nevladinom organizacijom.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.