BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Poziv za članove/ice – Youth Advisory Board 2024/25

Šta je YAB?

Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini po četvrti put pokreće jedinstvenu inicijativu usmjerenu ka mladima – Youth Advisory Board. Ovaj odbor se sastojii od 10 mladih ljudi iz cijele BiH, koji su glas mladih u procesima donošenja odluka ambasade. Cilj ovog projekta je prilagoditi Razvojni program Švicarske potrebama mladih u BiH.

 

Mladi u BiH često su isključeni iz procesa donošenja odluka, a Youth Advisory Board pruža priliku da se to promijeni. Kroz aktivno učešće u radu ove inicijative, mladi mogu izraziti svoje stavove, ideje i perspektive na različite teme.

 

Ko se može prijaviti?

Poziv je otvoren za mlade iz BiH uzrasta od 16 do 24 koji su motivisani da budu dio promjene. Ako ste spremni da budete dio projekata koji su važni za mlade u BiH, ovo je prilika koju ne smijete propustiti.

 

Uloga članova

Članovi Youth Advisory Board-a imaju priliku savjetovati eksperte razvojnog programa i osoblje Ambasade Švicarske u BiH tokom perioda od godinu dana. Ovo je jedinstvena prilika da mladi doprinose kreiranju i implementaciji projekata.

 

Kao YAB-ovac imaš priliku pristustvovati na događajima ambasade, ali i na njihovim internim sastancima. Dobijaš priliku da se upoznaš sa radom na velikim projektima koje implementira ambasada, primjeni diplomatije, te da se stekneš nova iskustva i vještine. Od tebe se očekuje da prisustvuješ na online sedmičnim sastancima, kao i na kvartalnim okupljanjima i događajima ambasade. Treća generacija je do sada imala priliku prisustvovati na više od 20 različitih događaja na kojima su aktivno dijelili mišljenje mladih u BiH. Neki od njih su Swiss National Day, Swiss Partners Day, te kvartalni sastanci u Sarajevu, Trebinju i Tuzli. Bitno je napomenuti da su svi troškovi refundirani, te da su smještaj i hrana uvijek obezbijeđeni. Iako je ovo jedna ozbiljna funkcija koja zahtjeva posvećenost i izdvajanje minimalno 2 sata sedmično za rad, stvara priliku za mnogo neformalnog druženja. 10 mladih iz različitih sredina se povezuju na jedan poseban način razmjenjujući kulturalne razlike i time uče o drugima, ali i o sebi. Mandat je savršena kombinacija učenja, rada, zabave i smijeha.

 Šta nakon prvih godinu dana?

Nakon jednogodišnjeg mandata kao YAB član, možete se pridružiti Alumni grupi. Na ovaj način stavaramo širu platformu koja kontinuirano promoviše mišljenje mladih BiH. YAB Alumni je konstantna podrška članovima YAB-a. Ukoliko imaš dodatnih pitanja možeš se javiti bilo kome od trenutnih članova YAB-a i YAB Alumi platforme.

 

Kada i kako se mogu prijaviti?

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem google ankete koja se nalazi na ovom linku. Poziv se otvara 15.4.2024. i traje do 30.4.2024. Ubrzo nakon toga ćete biti obaviješteni o narednom koraku selekcije. Prvi korak je popunjavanje ankete, zatim slijedi tematska video aplikacija, te online intervju. 

Prijavite se na vrijeme i postanite jedan od 10 članova Youth Advisory Board-a koji će donositi promjene u svojoj zajednici. Vaša perspektiva i ideje su ključni za stvaranje bolje budućnosti za mlade u Bosni i Hercegovini.