BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

PRONI OMLADINSKI FOND BRČKO DISTRIKT BIH: Odobreni projekti

PRONI Centar za omladinski razvoj i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) osnovali su dva omladinska fonda u Brčko distriktu BiH i Bijeljini. 

Projekat Omladinski fond realizuje se s ciljem povećanja učešća mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodjelu sredstava projektima koje iniciraju i vode sami mladi. Svakim Omladinskim fondovima upravlja šesnaest mladih (osam iz Brčko distrikta BiH i osam iz Bijeljine), koji su izabrani za članove i članice Odbora Omladinskih fondova. 

Ove godine, tačnije 12. septembra, objavljen je javni poziv za sve neformalne grupe mladih (od 15 do 32 godine) sa područja Bijeljine i Brčko distrikta BiH da pošalju svoje prijedloge projekata. Poziv je bio otvoren do 9. oktobra 2023. godine. Nakon zatvaranja poziva, na adresu PRONI Centra za omladinski razvoj stiglo je ukupno 27 projektnih ideja.

Nakon iscrpne pre-selekcije i selekcije koje su uključivale rad Odbora Omladinskog fonda Brčko distrikt BiH, a koji su radili na ocjenjivanju pristiglih projektnih aplikacija, odabrane su ideje koje ispunjavaju kriterije davanja podrške.

  • Projekti u vrijednosti do 1.800 KM koji se realizuju na teritoriji lokalne samouprave Bijeljine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i imaju za cilj da unaprijede živote mladih u najrazličitijim oblastima: kultura, sport, zdravstvo, bezbijednost, zapošljavanje, obrazovanje, aktivizam i volonterizam, pomirenje itd.
  • Originalni, zanimljivi i korisni projekti koji potiču i druge mlade da se uključe i budu aktivni članovi svoje lokalne zajednice;
  • Projekti koji odgovaraju lokalnim potrebama i imaju širok uticaj na zajednicu, posebno u ruralnim područjima;
  • Projekti koji se mogu realizovati od 25. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Podržane projekte inicijative na području Brčko distrikta BiH

Prema svim prethodno zahtijevanim kriterijima javnog poziva za dodjelu sredstava projektnim inicijativama neformalnih grupa mladih, ukupno devet s područja Brčko distrikta BiH je zadovoljilo iste i dobilo podršku za dalju realizaciju i to:

Svim dobitnicima i dobitnicama podrške dodijeljeni su simbolični čekovi na svečanoj dodjeli kojoj su prisustvovali članovi i članice Odbora Omladinskog fonda Brčko distrikt BiH i tim PRONI Centra za omladinski razvoj.

Omladinski fondovi su dio projekta Regionalno partnerstvo mladih, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u partnerstvu sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI), Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (BCBP), Fondacijom Ana i Vlade Divac, PRONI
Centrom za omladinski razvoj, Mrežom vršnjačkih edukatora (PEN), Kosovskim centrom za bezbednosne studije (KCSS) i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA).