BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

PRONI Omladinski fondovi – javni poziv za dostavljanje projektnih ideja

PRONI Centar za omladinski razvoj poziva sve neformalne grupe mladih (od 15 do 32 godine) sa područja Bijeljine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da pošalju svoje prijedloge projekata do 9. oktobra 2023. godine.

Projekat Omladinski fond realizuje se s ciljem povećanja učešća mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodjelu sredstava projektima koje iniciraju i vode sami mladi. Svakim Omladinskim fondom upravlja osam članova/ica, mladih iz lokalne zajednice, koji imaju ulogu Odbora koji raspisuje konkurse i odlučuje o finansiranju projekata neformalnih grupa mladih sa teritorije tih gradova.

Omladinski fondovi su aktivnost u okviru projekta Regionalno partnerstvo mladih koji sprovodi PRONI Centar za omladinski razvoj.

Šta podržava Omladinski fond?

  • Projekte u vrijednosti do 1.800 KM koji se realizuju na teritoriji lokalne samouprave Bijeljine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i imaju za cilj da unaprijede živote mladih u najrazličitijim oblastima: kultura, sport, zdravstvo, bezbijednost, zapošljavanje, obrazovanje, aktivizam i volonterizam, pomirenje itd.
  • Originalne, zanimljive i korisne projekte koji potiču i druge mlade da se uključe i budu aktivni članovi svoje lokalne zajednice;
  • Projekte koji odgovaraju lokalnim potrebama i imaju širok uticaj na zajednicu, posebno u ruralnim područjima;
  • Projekte koji se mogu realizovati od 25. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Šta Omladinski fondovi ne podržavaju?

  • Projekte pojedinaca, političkih partija i javnih institucija;
  • Projekte i aktivnosti s prvenstveno humanitarnom svrhom;
  • Projekte koji pozivaju na bilo koji oblik nasilja i diskriminacije i promovišu alkohol, drogu ili nezdrav način života;
  • Naknade za implementatore projekta;
  • Stipendije;
  • Nabavku računara, tableta, telefona, muzičke i video opreme (ozvučenja, kamera, kamera itd.)

Kako i do kada podnijeti prijedlog projekta?

Zainteresovane grupe mladih mogu popuniti obrazac za prijedlog projekta, koji mogu preuzeti u nastavku konkursa i poslati ga isključivo popunjavanjem obrasca na dnu stranice.


Prijedlozi projekata dostavljeni na bilo koji drugi način ili poštom neće se razmatrati.

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 9. oktobar 2023. godine do 17 sati.

Šta nakon podnošenja prijedloga projekta?

Nakon završetka konkursa, članovi/ice Omladinskog fonda će napraviti prvi krug selekcije. Ako vaš projekat prođe prvi krug selekcije, bićete pozvani na intervju. Najmanje tri člana/ice vašeg tima koji su navedeni kao kontakt osobe u prijedlogu projekta moraju prisustvovati intervjuu.

Ukoliko vaš projekat ne prođe prvi krug selekcije, o razlozima za takvu odluku bićete obaviješteni od strane Odbora Omladinskog fonda.

Ako ste podržani, kada započinjete projekat?

Planirano je da se svi podržani projekti realizuju u periodu od 25. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Ako imam dodatnih pitanja kome se mogu obratiti?

Kontaktirajte lokalni Omladinski fond (Bijeljina ili Brčko distrikt Bosne i Hercegovine) na info@proni.ba. Napominjemo da se prijedlog projekta može podnijeti samo putem online obrasca koji je dostupan ispod.