BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Festival uličnih zabavljača “TrotoArt” donio novu viziju umjetnosti u Banja Luku

Festival uličnih zabavljača “TrotoArt” krasio je ulice Banja Luke u periodu od 16. do 18. juna 2023. godine i bio centar sjajnih i rijetko viđenih performansa koje su izvele 34 grupe i individualna umjetnika, a ukupno je nastupilo oko 240 izvođača na sedam različitih lokacija grada.

Festival uličnih zabavljača “TrotoArt” organizovan je od strane Grada Banja Luka i Gradskog tamburaškog orquestra, a realizovan je uz sufinansiranje Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Iz Gradske uprave su istakli da je prilikom osmišljavanja Festivala bilo izuzetno važno naći partnera i uspostaviti saradnju s ljudima koji će imati dovoljno energije i volje da nose cijelu priču i aktivno rade na njenom razvoju.

,,Ove godine je napravljen, za nas kao organizatore i za Festival, značajan korak jer smo uspjeli da uspostavimo nova partnerstva i dobijemo podršku za Festival. Na prvom mjestu se izdvaja Ured Evropske unije u BiH s kojom Grad već dugi niz godina ima uspješnu saradnju. Predstavnici EU u BiH pokazali su izuzetnu spremnost za dodatno osnaživanje te saradnje kroz podršku Festivalu “TrotoArt”. Osim finansijske, važnost podrške EU možda je važnija u vrijednosnom smislu jer “TrotoArt” baštini mnoge evropske, univerzalne  i civilizacijske vrijednosti koje su inspirisale i ovaj projekt”, istakli su iz Gradske uprave.

Podršku Festivalu su pružili i Misija OSCE-a u BiH, “Banjalučka pivara” a.d. Banja Luka, portal “Srpskainfo” i “Nova banka” a.d. Banja Luka.

Ovaj događaj realizovan je u okviru programa „Banjalučko proljeće 2023“ Grada Banja Luka i okupio je brojne domaće, regionalne i međunarodne amaterske i profesionalne umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske. Festival je imao za cilj probuditi novu dinamiku grada nakon dvogodišnjeg perioda pandemije i ograničenih kulturnih, turističkih, sportskih i svih drugih sadržaja u kojima su svi građani mogli jednako uživati.

Iz Gradske uprave Grada Banja Luka kazali su da su vrijednosti Festivala u dobroj mjeri određene vizijom Banja Luke, definisanom u Strategiji razvoja kulture za period 2018-2028 godina.

Ovaj događaj, ne samo da podstiče umjetničku saradnju u Banja Luci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu i šire u Evropi doprinoseći razvoju interesovanja domaćih umjetnika za nove forme izražavanja. Osim toga, Festival daje priliku publici da okusi i bude dio evropskog iskustva i evropskog kulturnog prostora. ,,Pored razvoja umjetnika, ovaj festival doprinosi i razvoju publike jer utiče na formiranje navika i osjećaja za umjetnost na otvorenim javnim prostorima, različitim formama izražavanja i izvođenja, nediskriminaciji, toleranciji i iznad svega, kvalitetnoj umjetnosti”, kazali su iz Gradske uprave Grada Banja Luka.

Posjetioci su imali priliku uživati u tri različita dijela programa i to internacionalnom, domaćem i dječijem dijelu programa, namijenjenom najmlađim posjetiocima. 

U domaćem programu učešće su uzeli „Baba Djextribe“, ansambl „Banjaluki vez“, Gradski duvački orkestar, Teatar i plesni klub „Dankan“, Đorđe Trninić (harmonika), Milica Cvijić (SFX šminkanje i 3D crtanje), „Padiosavijen Kvarting“ “, Plesna rekreacija „Opušteno“, ansambl „Lira“, Viktor Janković (gitara), ansambl „Vrbaskasvita“, „The Fandangos“, Gradski tamburaški orkestar, slikari sa Fakulteta ljepote umjetnosti (NUBL), Olenjuk (s Lidij), Aerialsilk“ – ples na svili, i drugi.

Dječiji program svojim sadržajima bogatili su: Škola muzike „Branko Davidović“, Ivana Ostojić (slikarske i kreativne radionice za djecu), Udruženje strip auta autora i ljudstva ilustracije), „Muzički atelje Rock simfonije “, Zlatan i Sanjin Mirić (koncert za djecu i mlade), Rubik klub u BiH (prezentacija i takmičenje), dječiji hor Gradskog pozorišta „Jazavac“ i drugi.

Posebno atraktivan ove godine je bio međunarodni program i nastup: „Velike lutke i dobošari“ – „Trans Ekspres cirkusa“ iz Francuske, džin na štulama, igre bez granica, žonglerski i akrobatski atmosferski performansi – „Hogarski i akrobatski koncerti –“ Novog Sada, nastupa „žive statue“ grupe „Teatrosk“ iz Skoplja, dok će umjetnica iz Švajcarske, Eva Čermak izvodi ulični šou pod nazivom „Senjora Goez“, a nastupa i „The Bad Week“ iz Novog Sada – bluz bend sastav uličnih svirača i Tamburaški orquestar Opštine Semeljci, Hrvatska.

Festival je bio otvoren za sve ljubitelje umjetnosti i kulture, kao i sve one koji žele da doprinesu kulturnom i zabavnom životu grada.