BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Elzana Čović: Marija Kiri, žena koja je posvetila život nauci

Marija Kiri (Marie Curie), žena koja je život posvetila nauci koja graniči s magijom – hemiji. Svoj put ka uspjehu započela je 1894. godine u Parizu studirajući matematiku i fiziku na Sorbonne Univerzitetu, gdje dolazi iz razloga što njena rodna zemlja Poljska nije pružala visoko obrazovanje ženama.

Radeći rame uz rame sa svojim suprugom došla je do velikih otkrića, a periodni sistem elemenata je obogatila za dva novootkrivena hemijska elementa. Godine 1906. postala je prva žena u ulozi profesora na Univerzitetu u Parizu. Marija je, također, prva žena kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada, gdje je prvu osvojila 1903. godine za istraživanja u oblasti fizike, a 1911. godine osvojila je drugu po redu Nobelovu nagradu za dostignuća u naučnoj oblasti hemije. Kiri je jedina žena koja je bila pozvana da prisustvuje naučnoj konferenciji uz A. Einsteina, M. Plancka i P. Diraka.

Njena otkrića su pomogla razvoju medicine, fizike, hemije i drugih strodnih nauka, a pored toga, bila je revolucionarna tačka u položaju žena u društvu i nauci. Svoju strast ka nauci je prenijela na svoje kćerke, koje su također bile jako nadarene i priznate naučnice.

Vjera, ljubav, hrabrost i upornost čine moć tvog uma kojom ćeš ostvariti svoje snove.“

Tekst piše: Elzana Čović