BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Poziv za učesnike/ce – kurs francuskog jezika

PRONI Omladinski klub Sarajevo poziva mlade dobi od 15 do 30 godina da se prijave na besplatan kurs francuskog jezika.

Prijaviti se možete na ovom linku.

Prijave traju do 10. septembra 2022. godine do 23:59.

Koji su nivoi za koje se možete prijaviti i šta pohađajući ih možete naučiti:

A1

Na ovom nivou razumijete i možete koristiti osnovni vokabular. Poznajete abecedu, glavne i redne brojeve, određeni i neodređeni član imenica, pomoćne glagole, modalne glagole, te prezent glagola prve, druge i treće grupe. Možete postavljati i odgovarati na jednostavna pitanja o poznatim temama, na pitanja koja se tiču vas ili nekog drugog (kako se zovete, odakle dolazite, gdje živite, koliko imate godina…). Znate prepoznati učestale izraze usmjerene na zadovoljavanje konkretnih potreba (npr. situacije u kafiću ili restoranu), te govoriti o onome što volite ili ne volite. Razumijete jednostavne rečenice iz kratkih tekstova, časopisa, oglasa, možete napisati razglednicu, te razumjeti i održati jednostavniju komunikaciju.

Trajanje: 2 mjeseca

A2

Na ovom nivou razumijete izraze iz svakodnevnog života i možete sudjelovati u razmjeni jasnih i jednostavnih informacija o poznatim i uobičajenim temama (npr. opisati svoju porodicu, druge ljude, životinje, određene događaje, te govoriti o svom obrazovanju, hobijima ili profesionalnim aktivnostima). Na jednostavan način možete govoriti i o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možete čitati, razumjeti i pisati kratke tekstove/bilješke i lična pisma, te ostvariti jednostavnu razmjenu informacija sa nativnim govornicima.

Trajanje: 2 mjeseca

B1

Na ovom nivou razumijete glavne tačke kada je u pitanju standardni jezik. Možete sudjelovati nepripremljeno u razgovoru o temama koje su vam poznate ili od ličnog interesa (o situacijama na poslu ili u školi, govoriti o slobodnom vremenu, putovanjima…), izraziti svoje mišljenje o knjigama, člancima ili televizijskim programima i snaći se u nepredvidivim situacijama prilikom putovanja u zemlje i regije u kojima se govori francuski jezik. Možete razumjeti i predstaviti određene namjere, ciljeve, ideje ili projekte, prepričati događaj ili san i izraziti emocije, bilo usmeno ili pismeno (pisati lična pisma koja opisuju iskustva ili utiske).

Trajanje: 2 mjeseca

B2

Na ovom nivou možete gledati filmove na francuskom jeziku bez prevoda, razumijete sadržaj složenih tesktova, bilo da se radi o konkretnim ili apstraktnim temama (npr. savremeni književni tekst, članke i izvještaje o savremenim temama…). Možete komunicirati sa nativnim govornikom, uz određeni stepen spontanosti i tečnosti, osjećate se ugodno dok komunicirate, jer posjedujete dovoljno znanja da ne osjetite stres prilikom govora. Razumijete diskusije iz vlastite stručne oblasti, možete prisustvovati raznim konferencijama. Možete braniti svoje mišljenje, stvoriti logičan argument, govoriti o prednostima i nedostacima različitih mogućnosti. Možete pisati jasne i detaljne tekstove o širokom spektru tema vezanih za vaša interesovanja (eseje, izvještaje, pisma vezana za lične događaje i iskustva).

Trajanje: 2 mjeseca