BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Poziv za učesnike/ce: 4 grada, 26 radionica

Trenutnu situaciju želimo iskoristiti otvaranjem novih ali i nekih starih poziva za učesnike/ce u PRONI Omladinskim klubovima u Banjoj Luci, Bijeljini, Mostaru i Sarajevu.


Sa svim besplatnim radionicama planiramo započeti čim se za to stvore uslovi.

Možete se prijaviti na više radionica a sve detalje o radionicama možete pronaći ispod.

Sarajevo:

NAZIV RADIONICE KRATAK OPIS
Bosna u srednjem vijeku Predstavljanje najvažnijih trenutaka političke prošlosti Bosanske banovine i kraljevstva, s posebnim osvrtom na društvene prilike i kulturna postignuća tog vremena, te savladavanje osnovnih pojmova iz bosanske historije ranog i razvijenog srednjeg vijeka kako bi se isti mogli primjenjivati u budućem radu.
Ko? Šta? Ja! Unaprijediti znanja mladih kroz eksperimentalno učenje kako bi im se pružila podrška u podizanju svijesti o sebi, razvijanju kritičke svijesti, te razumijevanju osnovnih teorija identiteta.  
Stereotipi i predrasude Naučiti mlade  kako da se nose sa stereotipima i predrasudama, šta isti znače i predstavljuju, te kako da komuniciraju sa drugačijima od sebe bez stereotipa i predrasuda.  
Pomozimo migrantima Osvijestiti mlade o trenutnoj poziciji migranata u društvu, pomoći migrantima da prevaziđu poteškoće i lakše se prilagode okolini, te ostvariti međusobno razumijevanje i zajednički rad sa migrantima.
Ciao Italia Usvajanje elementarnog znanja iz italijanskog jezika i  upoznavanje sa italijanskom kulturom i historijom kroz razvijanje komunikacijskih vještina.
Drugačiji! Ne manje vrijedni! Educirati mlade o pravima osoba sa invaliditetom kako bi se povećala empatija prema marginaliziranim grupama. Približiti društvu potrebe i način života osoba sa invaliditetom kroz razbijanje predrasuda.
Zašto glasati? Edukacija mladih o važnosti njihovog glasa, te pomaganje mladima da budu aktivni građani u svom društvu.
Mogućnosti za mlade? Predstavljanje programa EVS, Training course, Youth exchange i Salto seminara kako bi se mladi mogli informisati o mogućnostima i šansama koje im se nude.
Edukacija o ulozi medija u političkom i društvenom životu Shvatiti važnost medija u društvu i prepoznati kvalitetne/objektivne i lažne medije. Podići svijest o važnosti medija u oblikovanju percepcija društva, kako bi mladi razvili kritičko mišljenje i shvatili važnost svakodnevnog  informisanja putem medija.
Nenasilna komunikacija Povećati nivo samopouzdanja kroz unapređenje znanja mladih. Pružanje podrške mladima u međusobnoj komunikaciji, suzbijanje negativne komunikacije, te uvod u pozitivnu komunikaciju.
Mala Politička Akademija Upoznavanje mladih s krucijalnim tematikama koje su važne za njihov politički angažman s fokusom na zapostavljene teme političkog aktivizma kao što su izgradnja kvalitetnih i ispravnih politika, borba protiv korupcije, sistemi funkcionisanja organizacija mladih i žena, medijska i informacijska pismenost u političkom aktivizmu.
Ekologija i ekološka osviještenost u BiH Upoznati se sa nivoom ekološke  osviještenosti mladih. Potaći svijest o važnosti nerecikliranog otpada, te se upoznati  sa koracima za izbacivanje plastičnih vrećica na dnevnom nivou.
Slikajmo i pjevajmo zajedno za mir Suzbijanje nacionalizma i mržnje kroz pružanje znanja o važnosti mira za zdravo funkcionisanje društva. Na kreativan način, kroz pjesmu i slikanje, promovisati mir.

Rok za Sarajevo i prijave je 05.04.2020. putem OVOG linka.

Banja Luka:

NAZIV RADIONICE KRATAK OPIS
Demokrati….JA, Zašto? Modul I: Šta je demokratija i zašto je bitno da znaš Modul II: Stopama predaka – Kratka istorija bitaka za pravo glasa Modul III : Istina o izborima i šta znači glasati MODUL IV: Zašto (ne)glasati MODUL V: Za šta to glasamo – Politički sistem BiH ukratko MODUL VI: Kako (ne)glasati i za koga –  Uloga političkih partija
Razumijevanje I upravljanje emocijama MODUL I: Emocionalna inteligencija – uvod MODUL II: Trening emocionalne inteligencije MODUL III: Verbalna i neverbalna komunikacija MODUL IV: Empatija MODUL V: Stres MODUL VI: Liderstvo
Poboljšajte zdravlje promjenom životnih navika Modul I: Pravilna ishrana bez dijeta Modul II: Trening ne mora da oduzima vrijeme Modul III: Od početnika do naprednog sportiste Modul IV: Poboljšanje svakodnevnih navika
Uticaj predrasuda na formiranje mišljenja kod mladih Modul I: PREDRASUDE (OSNOVNI POJAM; OSOBE ILI STVARI PREMA KOJIMA SU PREDRASUDE USMJERENE) Modul II: PREDRASUDE I STEREOTIPI (RAZLIKE) Modul III: NAČINI BORBE PROTIV PREDRASUDA MODUL IV: POSLJEDICE PREDRASUDA MODUL V: MOJE RAZMIŠLJANJE UZROKOVANO PREDRASUDAMA (PREDRASUDE I DISKRIMINACIJA)

Rok za Banja Luku i prijave je 05.04.2020. putem OVOG linka.

Bijeljina:

NAZIV RADIONICE KRATAK OPIS
PRONI Škola kratkog filma Cilj ove radionice jeste da mladi kroz razne multimedia alate, budu spremni samostalno ili u grupi producirati kratke amaterske dokumentarne kao i igrane filmove na temu omladinskog aktivizma.
Odče gati srce igra? Cilj radionice je rad na sebi, izlazak iz zone komfora, sve što želite znati iz oblasti psihologije i psihoterapije, zanimljivi razgovori i testovi.
Na mladima svijet, jeste! Cilj ove radionice jeste podstaći mlade da rade na sebi i svojoj ličnoj afirmaciji i razvoju kroz neformalni pristup i edukaciju o bitnim temama u društvu.

Rok za Bijeljinu i prijave je 05.04.2020. putem OVOG linka.

Mostar:

NAZIV RADIONICE KRATAK OPIS
Dnevnik uma Cilj programa je ponuditi mehanizme prilagodbe na probleme „modernog“ načina života i pozitivno pridonijeti rješavanju stigmatizacije koja se javlja uz brigu o mentalnom zdravlju..
Oglašavanje na društvenim mrežama Cilj aktivnosti je osposobiti učesnike za samostalno vođenje poslovnih profila/stranica na društvenim mrežama.
Kreativno recikliranje Cilj programa je podizanje svijesti o važnosti recikliranja kod mladih ljudi u Mostaru.
I TEBE se tiče! Cilj ovog projekta je podizanje svijesti kod srednjoškolaca starosne dobi od 15 do 17 godina o prisutnosti vršnjačkog nasilja i edukacija o tehnikama prevencije vršnjačkog nasilja
Što si sam sebi? Cilj ovog programa je jačanje samopouzdanja kod mladih.

Rok za Mostar i prijave je 05.04.2020. putem OVOG linka.