BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Da, to je omladinski rad – David Pavlović

Omladinski rad ne poznaje Biro ni doprinose, ne poznaje penzije i plate, ne poznaje nezaposlene i nesrećne, omladinski rad ne uzima snagu i energiju, on ne poznaje granicu, rasu, vjeru i naciju, on ne uzima ništa, on vam daje mnogo više nego što mislite i želite.

Da, to je omladinski rad. Ideja koju želite sprovesti u djelo. To je ono što pokreće svijet, jer svijet ne pokreću lokomotive nego ideje. To je ono što vam omogućava da budete sve ono što vam ne dopušta okolina, da budete ono što jeste. Da budete kovači svoje sreće, mislioci, kreatori, zabavljači, predavači, ludi i otkačeni, srećni i radosni, da doživite neopisivo, da ispričate neispričano, da odete gdje nikada niste mogli zamisliti, da glumite iako niste glumac,  da plešete iako niste plesač, da slušate i da vas slušaju, da se radujete i da plačete. Da budete dijete i ozbiljan čovjek. Da budete siromašan i bogat čovjek.

Da, to je sve omladinski rad. Neiscrpni izvor energije, gdje dolazite kao učenik, a odlazite kao učitelj, Učenik, kojeg niko nije tjerao da uči. Učenik koji želi da nauči. Učenik kojeg nisu pritiskale ocjene da bi sjeo učiti. Svi smo to mi, učenici u neformalnom obrazovanju. Onom, veoma lakom, besplatnom i s ljubavlju obrazovanju. Gdje radimo i učimo, ali gdje vam se na pogrešne odgovore neće niko smijati, nego će pružiti podršku.

Da, to je omladinski rad. Spajalica koja spaja hiljade profila ličnosti i stavlja ih u jednu fasciklu. To je spajalica koja povezuje kontinente, države, rijeke i jezera. Sve pod istim nebom uči poštovanju, toleranciji i međusobnom razumijevanju. Uči da se družimo, volimo, pa i da se zaljubimo. Uči nas da budemo tim, koji radi prave stvari, uči da budemo lideri, a ne diktatori. Uči nas i da se svađamo i da rješavamo konflikte.

Da, to je omladinski rad. Iskustvo za sva vremena. Nešto nezaboravno, što nam je omogućio neko da se kao mladi povežemo širom svijeta. Nešto što neko ne razumije, kao npr. zašto boravimo u zabačenim selima sa drugim ljudima, niti razumije zašto imamo priliku biti u skupocjenim hotelima.

Da, to je omladinski rad. Dio mog života i dio moje mladosti. A šta je mladost, poznaje li ona godine? Dok god je u vama duh mladosti, neće vam smetati ni period starosti, jer sve je to dio vaše radosti. Radosti ranih jutara i kasnih večeri. Radosti dalekih puteva i neprespavanih noći. Radosti projekata, seminara, radionica, druženja i vremena blablaonica.

Da, to je omladinski rad. Aktivnosti od kojih se ne umaraš, vremena slave i trenutaka inspiracije. Inspiracije u kojima rješavaš neki zadatak. Zadatak u kojem trebaš da pomogneš nekome drugom. Pomogneš, a ne tražiš naknadu za to. Naknada za to je volontiranje. Volontiranje je pomoć u stvaranju istorije. Istoriju mi pišemo, jer smo mladi. Mladi smo, a omladinski rad nam je bio koristan da naučimo mnoge stvari. Stvari koje ćemo mi, kroz omladinski rad upotrijebiti u radu sa novim mladima.

Da, to je omladinski rad. Meni je omogućio da se vozim avionom, autobusom, vozom, da spavam na aerodromu, hotelu i brvnarama. Da budem  u gradu i na selu. Da jedem najbolju i najgoru hranu. Omogućio mi je da vidim Rusiju, Ameriku, Češku, Poljsku, Njemačku, da obiđem Srbiju i istražim Bosnu i Hercegovinu. Da se kupam na moru i skijam na planini. Hiljade i hiljade ljudi i još više koje tek trebam upoznati i sve ovo gore napisano.

Da, to je omladinski rad!