BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

PRONI škola kratkog filma (17.- 18. novembar 2018.)

U periodu od 17.- 18. novembra 2018. godine završena je aktivnost snimanja kratkometražnih filmova, u svrhu prevencije nasilja nad ženama i djevojkama. Ova aktivnost realizovala se u Brčkom, u okviru projekta „ Orodnjavanje izgradnje mira na lokalnom nivou“ kojeg implementiraju “Forum žena“ Bratunac i „HO Horizonti“ Tuzla. Projekat je finansiran od Švedske fondacije „Kvinna till Kvinna “. Grupa mladih pod nazivom „Liga mladih pacifista“ učestvovala je u realizaciji ove aktivnosti.


PRONI Centar za omladinski razvoj, kao partner na ovom projektu, pružio je tehničku podršku u izradi kratkometražnih filmova.
Mladi iz Tuzle, Bratunca, Gračanice, Srebrenika, Milića i Vlasenice, uz pomoć trenera Stefana Savčića i Aleksandra Ganilovića, naučili su kako samostalno snimiti film. Kao polaznici Proni škole kratkog filma prošli su obuku iz teorijskog i praktičnog djela.

Bili su podijeljeni u pet timova: Scenaristi, režiseri, direktor fotografije/snimatelji, montažeri i glumačka postava. Na prijedlog učesnika postignut je zajednički dogovor da se dva finalna proizvoda, odnosno kratkometražna filma, spoje u jedan, zbog posebnog umjetničkog doživljaja. Svim polaznicima PRONI škole kratkog filma, koji su uspješno prošli obuku, podijeljeni su certifikati za učešće.
U svrhu prevencije nasilja nad ženama i djevojkama film će biti prikazan u okviru kampanje „16 dana aktivizma“.