BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Generacija odrasla nakon Dejtona iz Brčkog poručuje: Vrijeme je za pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine!

Posljednjih par mjeseci ekipa District Teama kao volonteri PRONI Centra za omladinski razvoj ne prestaju sa radom. Riječ je o grupi mladih Brčaka koji su se okupili u okviru USAID-ovog projekta re:Generacija  na kojem je PRONI Centar partner, ovih dana privode kraju snimanje dokumentarnog filma čiji je cilj predstaviti grad na Savi, ali i cijelu zemlju, na jedan drugačiji i pozitivan način.

“Snimamo ‘našu priču’, koja u jedan ‘kadar’ unosi veterane rata i generaciju koja je odrastala devedesetih. Radili smo intervjue sa ljudima koji su učestvovali u ratu na različitim stranama, te želimo predstaviti drugačije perspektive, na jednom mjestu i u par minuta – imati sve ono što ih razdvaja, ali i ono što ih povezuje”, kazao Mirsad Zahirović, jedan od članova District Teama.

Za dokumentarac su govorili i poznati bosanskohercegovački reperi Frenkie, Finti iz grupe Stay Positive i Cap One. Autori kroz razgovor sa njima žele predstaviti i drugi segment života devedesetih – odrastanje za vrijeme i poslije rata.

“Priča o devedesetim se ne završava sa ratom. Želimo prikazati novim generacijama kako je bilo odrastati poslije Dejtona, koliko je kontekst bio drugačiji te ih nekako podsticati da razmišljaju o promjenama koje se dešavaju – postepeno, ali koje svakako znače napredak za naš grad i našu zemlju”, dodao je Zahirović.

Uz snimanje filma, District Team planira organizaciju nekoliko uličnih akcija, crtanje grafita u martu, a zatim i ‘block party’ u Brčkom, po uzoru na slične događaje u gradovima širom svijeta – koji obuhvataju muziku, grafite, ples i povezivanje mladih. USAID-ov projekat re:Generacijapored Brčkog, obuhvata još devet gradova. Mladi šalju zajedničku poruku – vrijeme je za pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine.

Početkom februara svi ambasadori pomirenja u projektu Re:Generacija će biti u posjeti gradu Brčko, gdje će imati priliku upoznati ovaj grad kao pozitivan primjer Bosne i Hercegovine.