BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Okrugli sto “Povećanje učešća mladih u izbornom procesu”

Četvrtak, 1.februar,  obilježen je Svjetski dan izbora u prostorijama Centralne izborne komisije  BiH u Sarajevu. Okruglom stolu prisustvovalo je 30 ljudi, uključujući predsjednicu Centralne izborne komisije  Dr. Irenu Hadžiabdić, pomoćnika ministra iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Adnana Husića i nekoliko članova Centralne izborne komisije  BiH, kao i predstavnike PRONI Centra za omladinski razvoj. Okrugli sto propraćen je velikom medijskom pažnjom.

U 11h uslijedile su izjave za medije, a nakon toga riječi dobrodošlice predsjednice Centralne izborne komisije . Moderator je bila  službenica CIK-a Maksida Pirić, koja je otvorila manifestaciju.  Ispred Udruženja izbornih zvaničnika BiH, gospođa Uma Isić održala je prezentaciju na temu „Povećanje učešća mladih u izbornom procesu“ i predstavila  projekat svoje organizacije „Mladi za mlade-prvi put glasaš“. Dala je objašnjenje projekta, predstavila trenere, aktivnosti i partnere. Skrenula je pažnju na brojnost mladih koja se iz godine u godinu smanjuje.

Uslijedile su prezentacije četiri  petočlana tima od kojih je svaki imao po jednog glasnogovornika koji je prestavljao grupu. Prisutni su bili članovi Tima vijeća mladih iz Federacije BiH, dva tima iz Istočnog Sarajeva  kao i tim iz Brčko distrikta ispred PRONI Centra za omladinski razvoj (Marija Radić, Harun Šabanović, Dejan Rađen, Arnela Podbićanin i Ismail Selmanović). Svi su imali zajedničku temu: „ Povećanje učešća mladih u izbornom procesu“. Prezentacije su obuhvatale neke od glavnih problema neizlaska mladih na izbore, predložena su neka od rješenja  i objašnjeni načini na koji bi se mogle izvesti određene promjene. Jednim  od najvećih problema smatra se „politika na lošem glasu i iskorištavanje mladih u strankama“ gdje  se, kako tvrde ispitani,  dovoljno ne vrednuje njihovo zalaganje i  ne pruža podrška novim inovacijama i idejama.

Nakon četiri prezentacije koje su trajale po 10 min, uslijedila je dugotrajna diskusija i rasprava na istoimenu temu. Odgovore su  davali članovi CIK-a i predstavnici  ministarstva.

Manifestacija je završena riječju člana Centralne izborne komisije, Dr. Suada Arnautovića.