BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Izložba MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja

Izložbu fotografija „MOnuMENTI – Promjenljivo lice sjećanja“ u Omladinskom centru Brčko Distrikt u organizaciji Forum Civilna mirovna služba (forumZFD), Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske i Centra za omladinski razvoj PRONI Brčko, posjetioci mogu pogledati od 09.05.2016. godine do 19.05.2016. godine. Zvanično otvaranje izložbe održat će se u Omladinskom centru Brčko Distrikt, u ulici Trg pravde 2, u ponedeljak, 09.05. u 13 sati povodom Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope.

Prilikom otvaranja izložbe biće održana panel diskusija na temu: „Kultura sjećanja – Različiti pogledi i zajedničko historijsko nasljeđe“ sa početkom u 13 časova.

Panelisti na diskusiji su:

  • Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj će govorti na temu evropske kulture sjećanja u svjetlu dana Evrope i dana borbe nad fašizmom;
  • Aleksandra Letić, programska koordinatorica Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj će govoriti o izazovima kulture sjećanja u BiH;
  • Jasmin Jašarević, generalni menadžer, Centar za omladinski razvoj PRONI Brčko će govoriti o kulturi sjećanja i izazovima memoralizacije u Distriktu Brčko;
  • Sunita Dautbegović Bošnjaković, projekt menadžerica, forumZFD, moderatorica.

Izložba fotografija Marka Krojača „MOnuMENTI“ sadrži brojne fotografije spomenika na zapadnom Balkanu. Ti spomenici svjedoče o historijskim događajima u ovoj regiji u proteklih stotinu godina. One daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka i sve do danas. Odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih, odraz su regionalne kulture sjećanja i otkrivaju promjenljive koncepte identiteta.

Forum Ziviler Friedensdienst (forumZFD) je njemačka nevladina organizacija osnovana 1996. godine. Djeluje u različitim regijama i implementira projekte rješavanja konflikata. Na zapadnom Balkanu djeluje od 1999. godine. Trenutno ima urede u Sarajevu, Beogradu, Skoplju i Prištini gdje sarađuje sa lokalnim organizacijama koje imaju slične ili iste ciljeve – rješavanje konflikata u regiji na nenasilan način.

Izložba i panel diskusija podržani i organizovani u saradnji sa: Helsinškim odborom za ljudska prava Republike Srpske, Centrom za omladinski razvoj PRONI Brčko, Pax Christi, i Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ).