BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Poziv za mlade iz Brčko distrikta BiH – Živa biblioteka

Helsinški parlament građana Banja Luka, u saradnji sa PRONI Centrom za omladinski razvoj i forumom ZFD organizuje “Živu biblioteku” za oko 20 mladih iz Brčko distrikta BiH.

Živa biblioteka

Pet “živih knjiga” – pojedinaca, će podijeliti svoje lične priče s ciljem širenja svijesti o značaju borbe protiv predrasuda među mladima, posebno prema žrtvama i ljudima različitih nacionalnosti.

Inovativni pristup je uključivanje psihologa koji će procijeniti uticaj ovog načina rada na žive knjige nakon događaja.

Šta je živa biblioteka?

Nastala u Danskoj prije 20 godina, “Živa biblioteka” podržana je od strane Vijeća Evrope kako bi se suočilo s predrasudama među mladima. Za razliku od tradicionalnih biblioteka, “knjige” u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe često izložene stereotipima i diskriminaciji. Posjetioci započinju stvarne dijaloge s ovim “živim knjigama”, slušajući njihove lične priče i izazivajući predrasude. Funkcionišući kao prava biblioteka, Živa biblioteka ima prostor, bibliotekare, kartice i žive knjige – pojedince sa jedinstvenim pričama iz marginaliziranih sredina. Čitaoci dolaze u organizirani prostor, iznajmljuju knjigu za sesiju od 20 do 30 minuta i mogu odabrati drugu nakon toga. Događaj traje do 4 sata, uz mogućnost grupnog čitanja. Trenutno postoji 10 “Živih knjiga” koje su povezane s prošlim ratom u Bosni i Hercegovini. Iako su suočeni s teškoćama, ovi pojedinci, uključujući ratnog veterana, povratnika, slijepu osobu, žrtvu porodičnog nasilja i druge, pristupaju životu s entuzijazmom bez promovisanja mržnje. Oni nude različite perspektive kako bi izazvali stereotipe i podstakli razumijevanje.

Glavni cilj projekta

Glavni cilj projekta je izazvati i transformirati postojeće strukture, tradicije, stavove i ponašanja unutar zajednica koje promovišu sukob, podjelu i diskriminaciju. Cilj je inspirisati društvenu promjenu, ohrabrujući mlade i obrazovne aktere da izazovu i transformišu postojeće norme koje održavaju konflikt i diskriminaciju.

Informacije o događaju

Datum: 16. februar 2024. godine
Mjesto: Omladinski centar Brčko distrikt BiH
Vrijeme: 13:00 – 17:00h