BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Venesa Karić: Mladim ljudima koji žele volontirati poručujem da se otvore za nove izazove

U današnjem ubrzanom svijetu gdje se često ističu individualizam i trka za vlastitim uspjehom, volontiranje ostaje svjetionik koji osvjetljava put prema altruizmu i zajedničkom dobru. Volonteri i volonterke, ti neumorni junaci današnjice, posvećuju svoje vrijeme, vještine i srce kako bi pružili podršku onima kojima je najpotrebnije. U nastavku, zajedno s Venesom Karić, volonterkom PRONI Centra za omladinski razvoj u 2023. godini, otkrivamo duboko ukorijenjenu praksu volontiranja, razotkriti naglašavamo važnost koju volontiranje ima ne samo za pojedince, već i za zajednice i društvo u cjelini. Zajedno ćemo istražiti kako volontiranje može oblikovati naše živote, poticati pozitivne promjene i izgrađivati mostove među ljudima koji dijele istu strast za stvaranjem boljeg svijeta.

Šta je za tebe volontiranje?

Volontiranje za mene predstavlja priliku za rad na sebi, lični rast i razvoj te nesebično doprinošenje zajednici.

Koliko volontiranje doprinosi razvoju mladih i zajednice?

Volontiranje ima ključnu ulogu jer mladima pruža priliku da razviju brojna znanja i vještine koje ne mogu steći kroz proces formalnog obrazovanja te da uz pomoć njih aktivno djeluju kako bi unaprijedili svoje zajednice i cjelokupno društvo.

Šta je tebi donijelo volontiranje u PRONI Centru?

Volontiranje u PRONI Centru donijelo mi je priliku za učenje, napradak te je postalo most koji me povezao sa zajednicom i otvorio vrata novim prilikama. Zahvaljujući PRONI Centru imala sam priliku da istražujem i dam doprinos u oblastima koje me interesuju, da putujem unutar i van BiH, i na taj način bolje upoznam prvenstveno svoju državu, a zatim i druge kulture. Svaka minuta volonterskog rada i mog doprinosa u sklopu PRONI Centra bila je maksimalno cijenjenja, zahvaljujući čemu sam stekla jednu jako bitnu pouku, a to je da naše malo, nekome znači mnogo i da je najneprocjenjiviji osjećaj koje možemo steći kroz život osjećaj pružanja bezuvjetne pomoći drugima.

Šta bi poručila mladim ljudima koji žele volontirati?

Mladim ljudima koji žele volontirati poručujem da se otvore za nove izazove, jer volontiranje nije samo prilika za doprinos, već i za vlastiti rast i razvoj.

Šta bi poručila mladim ljudima koji volontiranje posmatraju kao nebitnu stvar?

Nažalost, živimo u društvu u kojem se volontiranju ne daje značaj te se ono smatra “gubljenjem vremena” i “uzaludnim trudom koji ne donosi ništa”. Kao rezultat toga, mladi su “zatrovani” stavom da je volontiranje bezvrijedno i beskorisno, pa bih ja voljela da podijelim s njima nekoliko stvari koje je meni volontiranje omogućilo, a koje su od iznimnog značaja za jednu mladu osobu. Zahvaljujući volontiranju, ne samo da sam proširila svoja znanja i vidike, nego sam zahvaljujući njemu dobila stipendiju na željenom univerzitetu, imala priliku da proputujem svijetom i upoznam druge kulture te da steknem neprocjenjiva prijateljstva i poznanstva. Dragi mladi ljudi, zapamtite dobro, ništa nije uzalud. Postoji jedna dobra poslovica koja kaže da u zatvorenu ruku ništa ne može ući, a ni iz nje izaći, pa zapamtite, koliko date svijetu oko sebe, toliko će i svijet dati vama.

Šta bi poručila onima koji nude mogućnosti volontiranja? Kakav odnos prema volonterima treba biti?

Onima koji nude mogućnosti volontiranja poručujem da uvijek trebaju da cijene doprinos volontera, da im omoguće sigurne i prijatne uslove za obavljanje njihovih aktivnosti, da nikada ne iskorištavaju njihovu dobrotu i da uvijek nagrade njihov trud i zalaganje.