BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Iz rubrike #VolunteersintheSpotlight

PRONI Centar za omladinski razvoj pokreće novu rubriku pod nazivom #VolunteersintheSpotlight.

Mladi su u našem radu najvažnija karika i odnosu sa njima tako i pristupamo. Izuzetno cijenimo vrijeme koje oni izdvajaju kako bi bili dio naših aktivnosti a posebno povjerenje koje nam ukažu svojom željom da budu dio nas kroz volonterski angažman. Za ovih 25 godina, trudili smo se da svi dobiju jednaku pažnju, posvećenost i vrijeme. Nismo dozvolili da bilo ko bilo kada bude zakinut ili da osjeti nepravdu s naše strane. Uvijek smo se radovali njihovim ličnim postignućima i bili ponosni na sve ono što jesu i što postižu. Svaku povratnu informaciju u evaluaciji smo posebno cijenili, posmatrajući istu kao ogledalo našeg pristupa, input za napredak i motivaciju za nastavak. I da, najsretniji smo onda kada pročitamo njihova iskustva.

Upravo zato i pokrećemo ovu rubriku s ciljem isticanja iskustava koja su naši volonteri i volonterke imali i imaju.

Za ovu rubriku, svoje dosadašnje iskustvo podijelila je sa nama Amina Bašić, volonterka PRONI Centra za omladinski razvoj/PRONI Omladinski klub Sarajevo: ,,Za mene PRONI je univerzalan sistem individua, društva i organizacija, mreža gdje svi možemo dobiti priliku da pokažemo gdje smo najbolji. Mnoge NVO stavljaju fokus na grupu, dok je PRONI jedna od organizacija koja, pokraj toga što se fokusira na tim, toliko posvećuje pojedincu. PRONI je mjesto za razvoj ličnih, timskih vještina i karijere. Jedna od organizacija koja radi na osnižavanju mladih i pokretanju njihovih ideja, nudi nam 24-satnu mentorsku podršku. Malo je organizacija koje su posvećene svojim volonterima 24/7. Ja sam ponosna što sam dio ekipe. Meni se sve sviđa u PRONI-ju i teško mi je izdvojiti jednu ili dvije stvari jer se bavi raznim temama, zaštitom i promocijom ljudskih prava omladinskim radom u zajednici, ličnim i socijalnim razvojem, izgradnjom mira. Mi smo jedna ekipa, svi za jednog jedan za sve. Ekipa koja je uvijek energična, pozitivna, fleksibilna i otvorena. Uvijek prijateljski nastrojeni za nove članove, organizacije i partnere.”

Hvala Amina što rasteš zajedno sa nama!

Ukoliko i vi želite biti dio ove rubrike svoje iskustvo s fotografijom pošaljite na info@proni.ba. 

Volonterizam u radu naše organizacije ima neprocjenjivu vrijednost, a volonteri i volonterke predstavljaju našu posebnu inspiraciju. PRONI ima najveću volontersku mrežu sa mjesečnim prosjekom od 50 volontera koji realizuju 50 volonterskih aktivnosti mjesečno. Ukupan iznos volonterskih sati u zajednici i omladinskim aktivnostima rezultiralo je sa 400 volonterskih sati mjesečno (4 800 volonterskih sati godišnje). PRONI vodi volonterski program posljednjih 25 godina u BiH i nagrađivana je organizacija za volonterske programe u Republici Srpskoj 2011. godine. U toku jedne volonterske godine, naši volonteri i volonterke dobijaju maksimalnu mentorsku podršku za realizaciju aktivnosti i vlastitih ideja. Naš volonterski program ne svodi se na obavljanje administrativnih poslova ili bilo kakvog prenosa odgovornosti s uposlenika na mlade ljude, već je zasnovan na podsticanju razvoja svake mlade osobe, njihovoj uključenosti u različite programe koji su u sferi njihovog interesovanja, te pružanju slobode njihovoj kreativnosti.