BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Izvještaj: Međunarodna ekspertska konferencija za mlade

Međunarodna ekspertska konferencija za mlade na teme obrazovanja i zapošljavanja mladih, održana je u Banja Luci u periodu od 14.–17.12.2021. godine.Fokus konferencije je stavljen na temu ostanka mladih ljudi u BiH, odnosno da se kroz aktivan dijalog i razmjenu ideja prepoznaju promjene koje je potrebno napraviti u procesima obrazovanja i zapošljavanja mladih u Bosni i Hercegovini da bi se trendovi odlaska mladih iz BiH smanjili, usporili ili čak i zaustavili.

Konferenciji je prisustvovalo 40 učesnika, uz dodatnih 50 učesnika koji su se uključivali online, iz 6 različitih država i 13 različitih gradova. Svoje stavove, iskustva i primjere dobre prakse iz oblasti zapošljavanja, visokog obrazovanja i omladinskih politika predstavilo je 29 stručnjaka – panelista, predstavnika domaćih i inostranih institucija, univerziteta, ambasada, lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

 Konferencija je realizovana u okviru projekta ,,Program zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” koji u partnerstvu sprovode Udruženje građana Nešto Više i PRONI Centar za omladinski razvoj uz finansijsku podršku Evropske unije. Opšti cilj projekta je jačanje kapaciteta omladinskih organizacija da mogu uzeti učešća u reformi obrazovanja i zapošljavanja u cilju zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini. 

To se planira postići uspostavljanjem međusektorske mreže za zagovaranje u zapošljavanju i obrazovanju, jačanjem kapaciteta i kompetencija omladinskih organizacija u cilju povećanja uticaja zagovaranja na unapređenje omladinskih politika u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, poboljšanjem pravnog i političkog okvira za mlade kroz saradnju između relevantnih udruženja poslodavaca i relevantnih institucija na svim nivoima kao i povećanjem svijesti o ulozi i značaju gubitka omladinske populacije u BiH. 

U nastavku možete pročitati više o samom toku konferencije po danima, kao i pročitati zaključke konferencije koji će nam pomoći u našem budućem radu u ovim oblastima.

Prezmite studiju klikom na dugme ispod:

Izvještaj: Međunarodna ekspertska konferencija za mlade

BHS

Report: International Youth Expert Conference

ENG