BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Grupna dinamika – Monika Bazina

Važnost grupne dinamike je zaista jedna od najbitnijih stavki u radu s grupama.U ovom periodu online radionica i aktivnosti, rad u grupama može biti jako zahtjevan i s toga voditelji radionica moraju još više truda i rada uložiti u održavanju dobre i produktivne grupne dinamike.

Grupu kao strukturu možemo gledati kroz više pristupa, od psihologije, sociologije, medicine, filozofije i slično. Grupna dinamika se odnosi na međusobne odnose pojedinaca u grupi i promjene koje mogu nastati unutar tih odnosa. Na samom početku formiranja jedne grupe moramo biti svjesni da će ista proći kroz razne faze, od svakog individualnog člana grupe, koji je došao tu s nekim osobnim ciljem do toga da grupa postaje jedan recipročni organ u kojem svi članovi funkcioniraju zajedno s zajedničkim ciljem. Da bi prešli putanju nepoznatih članova do grupe koja radi za jedan zajednički cilj, moramo raditi na grupnoj dinamici. Ovo je važno zato što na osnovu toga grupa gradi svoju produktivnost i uspješnost a samim time uspješnost jedne grupe vodi i do pozitivnih učinaka na zajednicu.

Mogu sa sigurnošću reći da je naša grupa kroz dva protekla modula izgradila pozitivnu i produktivnu grupnu dinamiku. Grupa se sastoji od osoba raznih pozadina, priča, iskustava i znanja i baš u toj različitosti leži njeno bogatstvo. Svatko u grupi ima izgrađeno znanje i stavove koje dodatno  oblikujemo na osnovu novih znanja i iskustava koje rado dijelimo međusobno. Različita mišljenja i razmišljanja drugih koristimo kao alat kojim stvaramo razumijevanje, prihvaćanje i empatiju.

Iznimna mi je čast sto imam priliku da sudjelujem ponovo u ovom programu, znanja i iskustva koja dobijemo tijekom modula su veliko bogatstvo. U svakom zadanom grupnom zadatku imamo kvalitetnu konverzaciju i razmjenu mišljenja i ideja. Ovo je jako bitno zato što zdrava komunikacija između članova grupe jeste osnova dobre grupne dinamike.

Radujem se budućem zajedničkom radu i vjerujem da ćemo sva stečena znanja uspjeti praktično primijeniti i iskoristiti u svome radu.