BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

#POKMO: „Zajedno do bolje prakse“ u Mostaru i Strazburgu

#POKMO: „Zajedno do bolje prakse“ u Mostaru i Strazburgu

U petak, 22.11.2019. u sali Gradske vijećnice Mostar, PRONI Centar za omladinski razvoj organizovao je okrugli sto „Zajedno do bolje prakse“ koji je imao za cilj inicirati dijalog između svih prepoznatih aktera bitnih za unapređenje stručne prakse u srednjim školama u Mostaru. Aktivnosti su prisustvovali predstavnici privrednog sektora okupljeni u Obrtničkoj komori i Asocijaciji poduzetnika Hercegovine, predstavnici srednjih škola (direktori, pedagozi i koordinatori Vijeća, profesori stručnih predmeta), srednjoškolci i predstavnici Vijeća učenika, kao i predstavnice Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grad Mostar.

Ova aktivnost je implementirana kao rezultat učešća i stečenog znanja našeg volontera Farisa Čolić, nakon treninga u avgustu održanog u Berlinu, koji je imao za cilj unaprediti sposobnosti mladih u polju zagovaranja kroz aktivno sudjelovanje u društvenim procesima.

Zapisnik s zaključcima bit će dostavljen svim prepoznatim akterima koji su bili pozvani i koji su učestvovali u aktivnosti.

Ova lokalna aktivnost i prethodni trening podržan je od strane Youth Express Network kroz realizaciju projekta „Shake the box“ u kojem su učestvovali predstavnici 23 države članice Vijeća Europe. Projekat se implementira u toku 2019 i financijski je podržan od strane European Youth Foundation i Erasmus+ programa Europske komisije.

Završna aktivnost ovog projekta je evaluacijski sastanak „Take away box“ koji se održava u periodu od 27 – 30.11.2019. u European Youth Center u Strazburgu. Sastanak je okupio 60 učesnika iz 16 država, koji su učestvovali u različitim fazama projekta „Shake the box“ ove godine. Kao učesnik projekta, Faris je predstavio lokalnu aktivnost kojom je koordinirao i postignute rezultate. Također, članica tima facilitatora sastanka je koordinatorica #POKMO Adina Halilović. 

Pored prezentacije postignutih rezultata na lokalnom nivou, učesnici su imali priliku razgovarati sa službenicima u Europskom parlamentu koji djeluju u različitim odjelima, ali se bave pitanjima koja su učesnici potencirali kroz lokalne akcije. Drugog dana sastanka, pored ostalog, učesnici će imati priliku upoznati predstavnicu Europan Youth Foundation i saznati nešto više o grantovima namijenjenim za lokalne akcije.

Više o detaljima projekta moguće je pronaći na web stranici mreže http://youthexpressnetwork.org/ .

Inaće, Youth Express Network ovog mjeseca  postala je punopravna članica European Youth Forum-a, gdje kao članica mreže imamo mogućnost zalagati se za pitanja od suštinskog značaja za mlade u BiH.