BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Društvena transformacija i pomirenje (STaR)

Danas smo počeli sa realizaciom projekta “Društvena transformacija i pomirenje” sa interaktivnom radionicom ” Kako prepoznati govor mržnje?”

Ovim projektom planiramo da okupimo veću grupu mladih ljudi koji će aktivno promovisati društvenu koheziju širom etnoreligijskih podjela, te da svojim zalaganjem pošalju poruku široj zajednici o transformaciji i pomirenju.

Projekat teži da izgradi snažniju smisao zajednice među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Kroz partnerstvo nevladinih organizacija iz SAD-a i organizacije iz BiH 
Sve aktivnosti projekta će biti sprovedene sa učesnicima i učesnicama iz 10 zajednica: Stolac, Bijeljina, Velika Kladuša, Olovo, Sokolac, Jajce, Banja Luka, Doboj, Mostar i Sarajevo.
U projekat su uključeni Centar za Izgradnju Mira, Mali Koraci, PRONI Centar za razvoj mladih, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Karuna centar za izgradnju mira. 

Prva dva predavanja su održali profesorica Lejla Turčilo i Jozo Blažević, a učesnici i učesnice će imati priliku čuti o govoru mržnje u javnom prostoru, te kriterijima za prepoznavanje i metodologiji izvještavanja o govoru mržnje.

#starBiH