BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

MLADI I IZBORI u BiH – Istraživanje PRONI

PRONI Centar za omladinski razvoj je sproveo istraživanje o zastupljenosti mladih, žena i nacionalnih manjina u svim zakonodavnim organima vlasti u BiH. Istraživanje je rad Ayle Korajac koja je istraživanje realizovala u sklopu svog volonterskog angažmana u PRONI Centru za omladinski razvoj.

Rezultati ovog istraživanja imaju za cilj da daju uvid u broj ženskih poslanika, mladih poslanika, te poslanika nacionalnih manjina u zakonodavnim tijelima Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je zasnovano na analizi zastupnika u kantonalnim skupštinama Federacije BiH, Skupštini Brčko distrikta BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu Federacije BiH, te Parlamentarnoj skupštini BiH.

Instrumenti, odnosno izvori sekundarnih informacija su bili elektronski izvori; oficijelne web-stranice skupština i parlamenata, telefonski pozivi sa sekretarijatima skupština i parlamenata te razgovor preko društvene mreže  sa jednom od zastupnica Parlamenta BiH.

Hipotezira se da su žene, mladi i nacionalne manjine nedovoljno zastupljeni u zakonodavnim tijelima Bosne i Hercegovine iako učestvuju u izbornom procesu proporcionalno kao i ostatak populacije.

Istraživanje možete preuzeti na ovom linku: https://goo.gl/Lv7BCT

Biografija: Ayla Korajac

Ayla Korajac je rođena 8.1.1997. u Welsu u Austriji. Školovanje je započela u Brčko distriktu, te je završila srednje školovanje u JU Gimnaziji “Vaso Pelagić”. Studij je započela u Sarajevu na univerzitetu “Sarajevska škola nauke i tehnologije” gdje trenutno pohađa svoju četvrtu godinu. August i septembar 2018. godine je volontirala za PRONI Centar za omladinski razvoj na kojoj je sprovela istraživanje na temu “Zastupljenost žena, mladih i nacionalnih manjina u zakonodavstvu BiH”.