BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Interkulturalna razmjena u dječijem selu Pestalozzi (Švajcarska)

U periodu od 03.08.2017. do 17.08.2017. godine PRONI Centar za omladinski razvoj  u saradnji sa  Pestalozzi Children’s Foundation je realizirao prvi Interkulturni projekat razmjene mladih Bosna i Hercegovina – Švicarska.

   Uslov za učešće na razmjeni bio je jednostavan. Svi zainteresirani mladi, rođeni 2000/2001. godine, su trebali da što kreativnije napišu prijavnicu i pošalju. Nakon toga, glavni menadžer Jašarević Jasmin je sve primljene učesnike sa roditeljima pozvao na sastanak i detaljno objasnio tok razmjene.

    U  razmjeni je učestvovalo 40 mladih iz različitih gradova BiH sa 6 iskusnih omladinskih radnika iz PRONI Centra za omladinski razvoj koji su cijelo vrijeme bili i brinuli se  o mladima u Švicarskoj. Svi učesnici su imali besplatan smještaj i hranu u Pestalozzi Dječijem Selu u mjestu Trogen (Švicarska).

Razmjenu je sačinjavao edukativni program,praćen radionicam od 9:00h do 17:00h na teme: Interkulturna komunikacija, Prava djece, Identitet, Diskriminacija i Radio progam koje su sproveli stručnjaci iz Pestalozzi fondacije. Pored toga, učesnici su imali mogućnost posjete nekih od gradova Švicarske kroz  tri fakultativna izleta. Gradove koje smo posjetili su: Luzern, Zirih, St. Gallen, i Trogen. Mladi su bili oduševljeni prirodnom ljepotom Švicarske a kao sjećanje na nezaboravno iskustvo uzimali su neke od suvenira. Najzanimljivija posjeta bila je u Swiss Science Center Technorama – Muzej znanosti.

   Društvo u selu, na radionicama i izletima pravila nam je grupa učesnika iz Srbije. Oni su nam kroz Interkulturalno večer predstavili kulturno-historijske znamenitosti i zanimljive činjenice o gradovima Srbije. Također, naša grupa imala je svoje večer gdje smo predstavili našu organizaciju, Brčko Distrikt i neke gradove BiH.

Većinu slobodnog vremena proveli smo u međusobnom druženje u omladinskom klubu, fiskulturnoj dvorani, na sportskim terenima, kući i grupnim šetnjama kroz selo.Kako bi naša razmjena bila upotpunjena organizatori su se potrudili da se kući vratimo sa što više novih  iskustava i tako nam omogućili da budem dio Ljetnog festivala.

   Iz svog licnog iskustva mogu reći da nikada neću zaboraviti razmjenu u Švicarskoj. Bilo je to jedno veoma poučno,interaktivno i emotivno iskustvo,puno zanimljivih doživljaja i prijatelja. Imali smo mnogo mogućnosti za provođenje vremenana u selu a naši supervizori su uvijek bili uz nas kada nam je potrebna pomoć i podrška.

   Sve što ima početak ima i kraj pa tako i naše druženje. Razmjenu u Švicarakoj završili smo Radio programom i zajedničkim okupljanjem u već spomenutim prostorijama.

   Svi učesnici su se kući vratili zadovoljni, sa ispunjenim očekivanjima,novim prijateljstvima,znanjem i simpatijama a to i jest cilj ovakvih okupljanja.

Pisao: Mirza Mujdžić