BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Zdravi životni stilovi

Baveći se mladima i njihovim potrebama, posebno u onom periodu prelaska iz adolescencije u odraslije doba kada se njihovom psihičkom stanju mora posvetiti ogromna pažnja, PRONI ističe zdrave životne stilove kao važan segment rada. 

Do sada smo realizovali preko desetine projekata koji se direktno odnose na ovu oblast. Uvijek smo nastojali da ovaj dio našeg rada ima edukativni, informativni i karakter pružanja podrške u odrastanju mladih. Kada kažemo odrastanje, prvenstveno mislimo na pravce razmišljanja, ponašanja i vođenja brige o sebi i drugima. Uvijek smo poseban fokus stavljali na mentalno zdravlje mladih i podsticali ih da rade na sebi. U tu svrhu organizovali smo na stotine aktivnosti na kojima je učestvovao veliki broj mladih. Radili smo i online edukacije, sprovodili kampanje kako bi povećali svijest o važnosti mentalnog zdravlja, s fokusom ne samo na uticaje okoline u realnom već i u digitalnom svijetu. Uspostavili smo metodologiju prevencije i brobe protiv svih oblika nasilja kroz rad s mladima, ulične akcije, kampanje, treninge i informativne programe.

Kroz ovaj segment rada uspostavili smo saradnju s lokalnim institucijama, nevladinim i međunarodnim organizacijama, ambasadama. Pored toga, radili smo edukacije i uspostavili saradnju sa srednjim školama. PRONI je prva organizacija u BiH koja je uspostavili Savjetovalište za mlade u srednjim školama u Brčko distriktu BiH s ciljem unapređenja mentalnog zdravlja i smanjenja međuvršnjačkog nasilja među srednjoškolcima.