BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Zapošljivost mladih

PRONI veliki značaj pridaje problemu nezaposlenosti mladih te u jedan od prioriteta stavlja pitanje unapređenja sistema njihove zapošljivosti i usklađivanja obrazovnog sistema s tržištem, ali i saradnji ključnih aktera na poboljšanju trenutnog stanja.

Od osnivanja do danas PRONI je prepoznavao mlade lidere i pružao im priliku za rad. Veliki broj volontera i volonterki koji su svoj volonterski angažman realizovali u PRONI-ju dobili su priliku da svoje potencijale dodatno grade u našem timu. Pored toga, naša organizacija zaposlila je volontere i volonterke kao edukatore u javnim institucijama, online akademijama i Američkom kutku u Sarajevu. Veliki broj polaznika PAOR-a učestvovao je u realizaciji projekata u ulozi koordinatora. Kroz projekat “YEEP – Jaki mladi! – Nova perspektiva” radili smo na jačanju životnih i vještina zapošljavanja s mladima iz ugrožene kategorije društva, mladima bez roditeljsko staranja i onima iz socijalno ugroženih porodica i o ovom području u toku dvije godine educirali preko 50 polaznika i polaznica. U svrhu zapošljavanja mladih uspostavili smo saradnju s realnim biznis sektorom i naši mladi postali su polaznici Onboarding programa i uposlenici ProCredit Bank d.d. u Sarajevu. Kroz projekat “Program zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” jačamo i povećavamo kapacitete omladinskih organizacija civilnog društva da učestvuju u reformama za obrazovanje i zapošljivost mladih u BiH. Kroz projekat je uspostavljena Mreža mladih eksperata, stručnjaka i predstavnika advokatura za zapošljavanje i obrazovanje, sa ciljem jačanja kapaciteta i kompetencija omladinskih organizacija civilnog društva i povećanja advokaturnog uticaja na politički razvoj, politike i strategije u oblastima za obrazovanje i zaposlenje. Nastojimo unaprijediti pravni i politički odnos prema mladima kroz saradnju između relevantnih ustanova za zapošljavanje i releventnih institucija na svim nivoima i povećati svijesti o važnosti gubitka mladih populacija u BiH. Pored toga, u 2021. godini podržali smo sedam projektnih inicijativa sa 50 000 eura, a koje se direktno odnose na ova pitanja. Osim toga, organizovali smo najveću Međunarodnu ekspertsku konferenciju za mlade koja je na jednom mjestu okupila 40 učesnika/ca, a njih 50 su nam se javljali online, iz 6 različitih država i 13 različitih gradova, kako bi govorili o pitanjima zapošljavanja i obrazovanja mladih i dali preporuke za unapređenje.

PRONI je 2009. godine osvojio peto mjesto na međunarodnom takmičenju “Mladi i tržište u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji” sa projektnom idejom “Strategije zapošljavanja mladih u Brčko distriktu u procesu evropskih integracija” u konkurenciji 30 različitih organizacija.