BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

YouVolution 2.0: Expanding and Consolidating Youth Platforms and Networks

YouVolution 2 je nastavak projekta YouVolution koji je PRONI Centar za omladinski razvoj realizirao 2020. godine kroz PRONI Akademiju omladinskog rada (PAOR) A, B i B+ nivo, a u okviru kojeg je otvoreno 5 novih Omladinskih klubova u Trebinju, Bihaću, Cazinu,  Bosanskom Petrovcu i Prijedoru.

YouVolution 2 je još jedan projekat koji se implementira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM Bosnia and Herzegovina) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Ovim projektom obuhvaćeni su programi PRONI Akademije omladinskog rada B i B+ nivo, volonterizam i aktivizam mladih. Programi uključuju mlade iz 15 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini i to iz: Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Bijeljine, Trebinja, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Cazina, Prijedora, Maoče, Kalesije, Zvornika, Milića, Bratunca i Vlasenice.  

YouVolution 2 kroz PRONI Akademiju omladinskog rada ima za cilj pružiti svim mladim ljudima osnovna znanja i vještine kako bi u svojim zajednicama promovirali i širili ideje i vrijednosti omladinskog rada, kvalitetno upravljali omladinskim organizacijama, uticali na društveno-političke procese, a sve sa namjerom jačanja omladinskog sektora i njegovog uticaja na zajednice u kojima djeluju. 

U okviru programa volonterizma, mladi će biti angažovani u 10 PRONI Omladinskih klubova i to u: Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Banja Luci, Trebinju, Cazinu, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Prijedoru i Maoči. Kroz obebjeđivanje sigurnog prostora za mlade i njihove ideje, promocijom vrijednosti i značaja volonterizma, cilj je potaći mlade ljude na aktivizam, participaciju u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive, a takođe i promovirati buduće lidere koji će mobilizacijom i integracijom drugih mladih ljudi uticati na budućnost sadašnjih i generacija koje dolaze. 

PRONI Centar ovaj projekat namjenjuje dodatnom razvoju Mreže omladinskih klubova, na kojem radi još od 2007. godine, kao jednom od pozitivnih primjera rada sa mladima. Cilj je da se  kroz saradnju vladinog i nevladinog sektora u zajednicama u kojima klubovi djeluju  obezbijedi podrška i mjesto za realizaciju projekata i aktivnosti koji su u interesnoj sferi mladih u tim zajednicama, te osigura održivost prostora i sadržaja obuhvaćenih omladinskim radom.

Na ovaj način PRONI će vršiti i Osiguranje kvaliteta omladinskog rada u zajednici (OKORUZ), te raditi procjenu rada omladinskih klubova kako bi se mogle dati preporuke i savjeti za unapređenje. OKORUZ je projekat kroz koji organizacija od 2018. godine nastoji krojiti čvrste temelje omladinskom radu i radu sa mladima, dodatno ga razviti i ojačati, te postaviti kao jedno od krucijalnih pitanja u budućim društveno-političkim procesima koji odgovaraju na potrebe mladih.

Ciljevi ovog projekta usklađeni su sa dvadesetdvogodišnjim zalaganjem PRONI Centra za disperziju i jačanje omladinskog rada i rada sa mladima, neformalnog obrazovanja, vrednovanje volonterizma i volonterskog angažmana, te promociju mladih zagovarača i inicijatora promjena, kako u lokalnim zajednicama, tako i u Bosni i Hercegovini generalno.