BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Prevencija nasilnog ekstremizma

PRONI je jedna od prvih organizacija iz BiH koja radina prevenciji nasilnog ekstremizma sa fokusiranim istraživanjem, obukom za omladinskeradnike, kampanjama i dokumentarnim filmovima. Naš rad je prepoznat kao primjer dobre prakse u studiji koju je objavilo partnerstvo mladih EU i Vijeća Evrope.

D.Rad

PRONI Centar za omladinski razvoj je ponosni partner iz Bosne i Hercegovine u trogodišnjem projektu „De-Radicalisation in Europe and Beyond: Detect, Resolve, Re-integrate“. Kao glavni ciljevi projekta postavljeni su: mapiranje dionika (stakeholdera) i situacija radikalizacije, procjena online i offline narativa koji izazivaju pojavu radikalizma, razvoj Pilot platforme, odnosno preliminarne studije procjene ovog fenomena, a sve kako bi se preduzele korektivne mjere i intervenisalo u razvoju procesa socijalnog uključivanja.

Projekat Maoča Youth Club 2.0: Expanded Youth Interaction and Messaging

Ovaj petomjesečni projekat implementira se u PRONI Omladinskom klubu Maoča od decembra 2020. godine. U skladu sa ciljevima PRONI Centra za omladinski razvoj koji se odnose na poticanje aktivizma među mladom populacijom, osnaživanje, pružanje podrške i sigurnog mjesta za realizaciju njihovih ideja, održane su su brojne aktivnosti kao što su auto-moto susreti, kao i mirovni kamp na Majevici koji je jedan od rezultata nastalih u okviru dugogodišnjeg strateškog cilja PRONI Centra za omladinski razvoj – izgradnje mira, sa namjerom povezivanja mladih različitih teriorijalnih i neteritorijalnih identiteta.