BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Omladinski rad

PRONI je pionir u razvoju edukacije iz oblasti omladinskog rada, profesije omladinskog rada, omladinskog rada u zajednici i međunarodnog modela rada sa mladima u BiH. PRONI omladinski rad ima bosanskohercegovačko nacionalno priznanje, a naša edukacija omladinskih radnika, praksa omladinskog rada, upravljanje, praćenje i osiguranje kvaliteta omladinskog rada je trenutno priznat u 13 gradova u BiH, oba entiteta i Brčko distriktu BiH. PRONI koristi omladinski rad kao alat za izgradnju mira. Kroz PRONI Akademiju omladinskog rada (PAOR) imamo cilj pružiti svim mladim ljudima osnovna znanja i vještine kako bi u svojim zajednicama promovirali i širili ideje i vrijednosti omladinskog rada, kvalitetno upravljali omladinskim organizacijama, uticali na društveno-političke procese, a sve sa namjerom jačanja omladinskog sektora i njegovog uticaja na zajednice u kojima djeluju. Do sada smo educirali više od 900 omladinskih radnika/graditelja mira/aktivista civilnog društva i radili sa preko 50 000 mladih.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu s mladima, a u cilju boljeg razumijevanja i promocije omladinskog rada u BiH, PRONI je objavio publikaciju “Omladinski rad u Bosni i Hercegovini: Nastanak i razvoj u periodu 1995-2020”, “Priručnik o omladinskom radu” kao i zbirku eseja koju bogate radovi polaznika PAOR-a iz generacije 2020. godine. 

Od trenutka pojave globalne pandemije virusa COVID-19, prilagodili smo naš rad zahtjevima situacije i izmjestili ga u online svijet. Formirali smo nove alate i pristupe kako bi na što adekvatniji način učesnicima i učesnicama pružili i prenijeli znanja iz oblasti omladinskog rada. Naše online edukacije pohađao je veliki mladih ljudi iz cijele BiH. PAOR smo realizovali online kroz nekoliko različitih projekata i kreirali platformu na Discourd-u za online učenje. PRONI je jedna od prvih organizacija koja je odgovorila na krizu COVID-19 i osmislila je “Digitalni rad s mladima”, skup online digitalnih alata i metoda za svakodnevnu provedbu obrazovnih i omladinskih aktivnosti za mlade. 

Naš rad u ovoj oblasti temelji se i na pružanju mentorske podrške u realizaciji propratnih aktivnosti mladih, kontinuiranom praćenju njihovog napretka, evaluaciji i ocjeni njihovog napretka od početka do kraja procesa edukacije.

PRONI Centar za omladinski razvoj je objavio „Priručnik o omladinskom radu“, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu s mladima, u cilju boljeg razumjevanja i promocije omladinskog rada u Bosni i Hercegovini.


Primjeri iz prakse iz ovog priručnika se primjenjuju u svakodnevnom radu PRONI Centra i ukoliko želite da saznate više možete nas kontaktirati putem e-maila info@proni.ba.