BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Izgradnja mira

PRONI je mirovna organizacija kojoj je jedan od glavnih ciljeva promocija mira i pomirenja. Za 25 godina realizovali smo na stotine projekata koji su direktno fokusirani na proces pomirenja i uspostavljanje mira, a s druge strane kroz skoro svaki projekat ili aktivnost promicali smo upravo te oblasti na posredan ili neposredan način. Naše iskustvo ovdje seže iz perioda kada je najteže bilo govoriti o miru i pomirenju, perioda nakon rata.
Smatrajući mlade postkonfliktnog društva kao nosioce antistereotipične i na mržnji nezasnovane priče, svoj mirovni rad posvetili smo upravo njima. Nastojali smo da u svakom projektu budu uključeni mladi iz različitih lokalnih zajednica, gradova, s različitim etničkim, religijskim i drugim profilima, te da ta uključenost bude ravnopravna za sve. Niti jedna naša aktivnost nije realizovana a da prethodno nismo skrenuli pažnju na pravila međusobnog uvažavanja, poštovanja i odsustva vrijeđanja po bilo kom osnovu. Naši projekti spajali su ljude koji su kreirali najljepše uspomene jedni sa drugima, prijateljstva, druženja i toleranciju.

Za ovu oblast koristili smo različite inovativne i mladima zanimljive metode. Važnost suživota promicali smo kroz sport, umjetnost, muziku, omladinski rad, omladinske klubove, mirovne kampove, radionice, treninge, online i offline kampanje, istraživanja, članstva u međunarodnim mrežama omladinskih organizacija, partnerstva s drugim nevladinim organizacijama. Organizovali smo različita sportska takmičenja, izložbe, koncerte. Kroz omladinski rad posvetili smo se prvenstveno ličnoj edukaciji kako bi je mogli dalje prenositi na mlade ljude kroz različite aktivnosti, neformalne edukacije i druženja.

Naše radionice okupljale su na stotine mladih na mjesečnom nivou u našim omladinskim klubovima. Naši omladinski klubovi bili su otvoreni za svaku mladu osobu koja je željela da svoju ideju pretvori u realnost i znanje prenese na druge mlade ljude, bez obzira na njen spol, identitet ili mjesto odakle dolazi. Takvim stvarima posvetili smo ogromnu pažnju kroz interakciju, izgradnju međusobnog povjerenja i vrijednosti timskog rada.

PRONI je prva mirovna organizacija u BiH koja je organizovala mirovne kampove 2018. i 2020. godine, a na kojima je učestvovalo po preko 60 mladih iz različitih krajeva države. Radili smo online i offline kampanje s fokusom na promociju zajedničkog života i bogatstva različitosti. Sprovodili smo iscrpna i relevantna istraživanja i bili konsultanti u izradi naučnih radova.

PRONI je 2016. godine nagrađen certifikatom izvrsnosti za uspješnu promociju inkluzivnog, multikulturalnog i demokratskog društva u BiH, a koji je dodijeljen od strane Američke ambasade u BiH.

Ovaj priručnik nastao je u okviru zajedničkog projekta organizacija koje su sarađivale na projektu Društvena transformacija i pomirenje (STaR): Centar za izgradnju mira (CIM), Mali Koraci, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), PRONI Centar za razvoj mladih (PRONI) i Karuna Center za izgradnju mira.

Priručnik detaljno prikazuje našu filozofiju u praksi, pristupu i metodologiji, kao i dijalog i alat za osposobljavanje u nadi da će biti od koristi drugim graditeljima mira u promociji društvenog oporavka u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama koje se oporavljaju od masovnog nasilja.

Projekat je u isto vrijeme uključivao rad kako sa odraslima, koji su preživjeli strahote rata u Bosni i Hercegovini i sa mladima koji su odrastali pod sjenkom rata uglavnom u jako podijeljenim zajednicama, gdje su bili izloženi pristrasnim poslijeratnim narativima te imali malo prilika razumjeti proživljeno iskustvo i perspektivu druge strane.

U periodu od 2018. do 2020. projekat za Društvena transformacija i pomirenje (STaR) je bio implementiran na deset lokacija širom Bosne i Hercegovine. Projekat se fokusirao na preobražaje odnosa u poslijeratnom društvu izgradnjom  međuetničkog poštovanja i saradnje u različitim grupama mladih i prenošenjem poruka o preobražaju i pomirenju široj javnosti.