BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Evropa – živa biblioteka za mlade

Projekat ,,Evropa – živa biblioteka za mlade’’ realizuje PRONI Centar za omladinski razvoj, a podržan je od strane programa Evropa za građane i građanke Evropske unije.

Projekat „Evropa – živa biblioteka za mlade“ se održava u 5 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Projektom se nastoje okupiti predstavnici iz 7 evropskih zemalja (Slovenije, Španije, Belgije, Srbije, Makedonije, Grčke i Bosne i Hercegovine) u Bosni i Hercegovini, koji će razgovarati sa velikim brojem mladih sugrađana na 4 teme: Benefiti za mlade od Evropske unije; Mladi i seniori – međugeneracijski dijalog; Rodna ravnopravnost; Migranti. 

Upotrebom metode ,,žive biblioteke’’ projekat „Evropa – živa biblioteka za mlade’’ ima za cilj da se mladi, kroz razgovor i razmjenu iskustava i znanja na određene teme sa obučenim ljudima na javnim mjestima, informišu i motivišu na participaciranje u oblikovanju lokalne zajednice u skladu sa evropskim vrijednostima. 

Gradovovi uključeni u projekat –  Valensija, Brisel, Solun i Ljubljana, opština Butel iz Skoplja i Vračar iz Beograda dio su neformalne mreže evropskih gradova koje rade na podsticanju društvene participacije mladih ljudi, podstičući istovremeno saradnju u ovoj oblasti na evropskom nivou.