BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Mobilnost mladih

Smatrajući mobilnost kao način sticanja drugačijih, pozitivnijih pogleda na svijet, mogućnost razbijanja predrasuda, stereotipa, lične i profesionalne nadogradnje, sticanja prijatelja bogaćenja znanjima o različitim kulturama, PRONI mobilnost mladih postavlja kao jedan od glavnih ciljeva i područja djelovanja.

PRONI vrši promociju i aktivnosti posvećene mobilnosti mladih na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou. PRONI je jedina pridružena organizacija iz BiH za tri najbolja evropska programa za mlade i mobilnost mladih: Erasmus+, Evropske snage solidarnosti i Evropska omladinska kartica (EYC). Od 2014. godine PRONI je Kontakt tačka za Erasmus+ Mladi i registrovan u programu Erasmus+. Od 2019. godine PRONI nosi važeću akreditaciju za učešće u projektima volontiranja kroz Evropske snage solidarnosti u BiH, koja je u kategoriji partnerskih zemalja (u susjedstvu Evropske unije). PRONI 2019. godine ponosno stoji kao jedini ovlašteni i licencirani zastupnik u BIH za projekat Evropska omladinska kartica, priznatog od strane Vijeća Evrope, zajedno sa 37 evropskih zemalja zastupnica.

Do sada smo realizovali na stotine programa mobilnosti i informativnih aktivnosti kako bi mladima pružili osnovna znanja o načinu učešća i mogućnostima koje im se pružaju kroz učešće u ovim projektima. Kroz naše projekte mladi su imali priliku obići različite dijelove BiH, otputovati u države regije, evropske ali i države koje su izvan granice Evrope. 

Na ovim projektima ostvarili smo saradnju sa lokalnim institucijama, ambasadama, međunarodnim organizacijama i drugim nevladinim organizacijama sa kojima smo radili na realizaciji zajedničkih aktivnosti. 

Naši dugoročni programi podstaknuti su ovim ciljem, te u skladu sa tim nastojimo spajati mlade iz različitih lokalnih zajednica i gradova na jednom mjestu kako bi zajedno radili na ličnom, socijalnom i profesionalnom razvoju baveći se različitim temama koje smo prepoznali kao prioritetne u poboljšanju trenutnog konteksta i njihove budućnosti. Posebno nas raduje što su upravo naše aktivnosti bile podsticaj mnogim mladim ljudima da neka mjesta posjete po prvi put, čak i ona koja se odnose na njihovu državu. Naši programi mobilnosti bili su podstrek mnogim mladim ljudima da izađu iz okova društva i prevaziđu nametani strah od posjete drugom entitetu u BiH.