BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

European Youth Card - Evropska Omladinska kartica

PRONI Centar za omladinski razvoj od decembra 2019. godine ponosno stoji kao jedini ovlašteni i licencirani zastupnik u Bosni i Hercegovini za projekat Evropska Omladinska Kartica zajedno sa 37 evropskih zemalja zastupnica.

Evropska omladinska kartica je jedina zvanična benefit kartica u Bosni i Hercegovini koja mladima od 15 do 30 godina starosti stavlja na raspolaganje veliki broj popusta u našoj zemlji i preko 70 000 popusta u čitavoj Evropi. Ovaj program doprinosi jačanju mobilnosti mladih, njihovoj neformalnoj edukaciji, umrežavanju sa vršnjacima na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou kroz razmjenu pozitivnih praksi,  kao i smanjenju stope nezaposlenosti u našoj zemlji.

Implementacija ovog društveno-odgovornog projekta na području Bosne i Hercegovine nalazi se u rukama  PRONI Centra za omladinski razvoj u saradnji sa Evropskom omladinskom organizacijom  (European Youth Card Association – EYCA).  Evropska omladinska organizacija, sa sjedištem u Briselu, je međunarodna neprofitna organizacija osnovana 1987. godine, čiji su osnovni ciljevi promocija mobilnosti, edukacije i aktivizma, sa akcentom na mogućnost ostvarivanja popusta za mlade. Danas, 31. godinu nakon osnivanja, predstavlja simbol mladih u svih 37 zemalja koje distribuiraju ovu karticu. 

Ovaj projekat podržava Vijeće Evrope kroz Parcijalni sporazum o mobilnosti mladih putem Evropske Omladinske Kartice (PA) koji je potpisan sa Evropskom omladinskom organizacijom 1991. godine. Program rada  Parcijalnog sporazuma isporučuje se svake godine kako bi se povezale države članice Vijeća Evrope sa 38 organizacija članica Evropske omladinske organizacije u cilju zajedničkog napora usmjerenog prema razvoju efikasnijih politika i odgovora na mobilnost mladih.

Implementacijom ovog programa PRONI nastoji na kvalitativan i kvantitativan način stajati iza jednog od svojih strateških ciljeva – interne i eksterne mobilnosti mladih, kao i osnaživati mlade u njihovom ličnom, socijalnom i ekonomskom razvoju.

Više na:
www.omladinskakartica.ba
https://www.eyca.org/
Facebook:@eyca.ba
Instagram:@eyca.ba
#domorebemore #eyca #eycaba