BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

’’De-Radicalisation in Europe and Beyond: Detect, Resolve, Re-integrate’’ – D.Rad.

PRONI Centar za omladinski razvoj je ponosni partner iz Bosne i Hercegovine u trogodišnjem projektu „De-Radicalisation in Europe and Beyond: Detect, Resolve, Re-integrate“ –  D.Rad.

Kao glavni ciljevi projekta postavljeni su: mapiranje dionika (stakeholdera) i situacija radikalizacije, procjena online i offline narativa koji izazivaju pojavu radikalizma, razvoj Pilot platforme, odnosno preliminarne studije procjene ovog fenomena, a sve kako bi se preduzele korektivne mjere i intervenisalo u razvoju procesa socijalnog uključivanja.

Projekat „De-Radicalisation in Europe and Beyond: Detect, Resolve, Re-integrate“ – D.Rad    implementira konzorcij koji uključuje 18 partnera iz 17 zemalja Evrope i Azije, a finansira se iz programa Evropske unije za istrazivanje i inovacije – HORIZON 2020.

Od etabliranja PRONI Centra za omladinski razvoj među strateškim ciljevima stoji istraživanje fenomena radikalizma i procesa radikalizacije kako bi se isti prevenirali i/ili smanjio intenzitet njihovog razvoja, odgovorilo negativnim narativima, te društveni milje usmjerio prema pozitivnoj transformaciji, odnosno reintegraciji. 

Više na stranici: https://dradproject.com/