BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Održana Akademija “Youth DIGITOPIA”

U organizaciji PRONI Centra za omladinski, u periodu od 29. septembra do 1. Oktobra, realizovana je Akademija pod nazivom “Youth Digitopia”, kao sastavni dio projekta “METAVOICE – Youth Voices in Digital Space”, koji PRONI Centar za omladinski razvoj sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država,

Akademija je u Sarajevu okupila 50 mladih iz različitih bosanskohercegovačkih gradova. Glavni cilj sprovođenja ovog trodnevnog događaja  bio je obogatiti mlade znanjem o kreiranju revolucionarnih digitalnih kampanja koje će uticati na razvojni put njihovih zajednica, ali i omogućiti im da urone u svijet politika Evropske unije i otkriju ključne prioritete i reforme koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni za uspješan process pristupanja Evropskoj uniji.

Svečano otvorenje događaja svojim prisustvom je uveličala Aurélie Valtat, šefica Odjela za Evropske integracije, politička pitanja, novinarstvo i informacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine.

U razgovoru s učesnicima i učesnicama Akademije “Youth Digitopia” Valtat je istakla da su upravo mladi ljudi ti koje EU treba, te kako su ovakvi događaji važni i uticajni jer bosanskohercegovačko društvo zaslužuje da bude jako. Prema njenim riječima, bilo je veoma uzbudljivo biti u istom prostoru s mladim ljudima koji donose entuzijazam i žele zaista donijeti promjene u svojoj državi.

Pored razumijevanja EU Agende, Akademija je omogućila mladima da kroz praktične sesije nauče kako da kreiraju digitalne kampanje koje podižu svijest i izazivaju akciju među građanima i građankama, da predstave svoje inovativne ideje, ali najvažnije, da se povežu s drugim mladim ljudima, sarađuju i stvaraju veze dugoročnog karaktera i dobiju potrebno mentorstvo stručnjaka za proces koji slijedi nakon Akademije.

PRONI Centar za omladinski razvoj već dugi niz godina njeguje uspješnu saradnju i dobija podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

,,Neki od naših najvećih projekata realizovani su upravo kroz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Evropske unije. Drago mi je da smo kroz ovu Akademiju spojili tu saradnju na jednom mjestu, Američke ambasade kao našeg donatora na projektu i Evropske unije kao naših gostiju.”, istakao je generalni menadžer PRONI Centra za omladinski razvoj, Jasmin Jašarević. Jašarević takođe navodi kako je PRONI u posljednjih 25 godina postojanja realizovao nekoliko stotina projekata za mlade, a ovaj je još jednom pokazao da u mlade ne treba nikada gubiti povjerenje.

Akademija “Youth Digitopia” nije kratkoročni događaj, već će omogućiti svim mladim ljudima, učesnicima i učesnicama projekta, da u narednom periodu njihove ideje ugledaju svjetlo dana, a ista predstavlja kamen temeljac nadolazeće kampanje koja će biti sprovedena širom zemlje.