BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

PRONI započeo projekt “OppAttune – Countering Oppositional Political Extremism through Attuned Dialogue: Track, Attune, Limit”

Zadovoljstvo nam je najaviti početak realizacije novog projekta.

Naziv projekta: OppAttune – Countering Oppositional Political Extremism through Attuned Dialogue: Track, Attune, Limit

Period realizacije: april 2023. – mart 2026.

Projekat realizuje: Konzorcij sastavljen od 17 partnera iz 15 država Evrope

Projekat finansira: Evropska komisija kroz program “Horizon Europe”, u okviru tzv. “Reshaping Democracies“

O projektu: Ovaj istraživački projekat kao središnju misiju ima analizu evolucije i rasta političkog ekstremizma u svakodnevnom životu i osmišljavanje strategije za poticanje neekstremističkih političkih i društvenih dijaloga. Projekat, koji okuplja 17 partnera, ima za cilj da ograniči doseg i napredak ekstremističkih i nasilnih političkih narativa promjenom opozicionog razmišljanja kroz društveni i politički dijalog.

Razvijat će ga konzorcij koji čini 15 zemalja u Evropi i susjednim zemljama, s Portugalom kao jednom od teritorija analiziranih u okviru ovog istraživanja, a koordinirano u portugalskom kontekstu od strane Univerziteta u Koimbri (UC): Centar za interdisciplinarne studije (CEIS20-UC) i Institut za interdisciplinarna istraživanja (iiiUC).

OppAttune će okupiti širu javnost, mlade građane, digitalne influensere, donosioce odluka i političke aktere, kao i istraživačku zajednicu.

Projektom  OppAttune bit će osmišljen model prilagođavanja, a koji će težiti da podstakne politički dijalog, povećavajući njegovu fleksibilnost, uprkos tenzijama i protivljenjima, bez kreiranja ekstremističkih i nasilnih političkih projekata. Ovaj model bit će implementiran kroz stvaranje alata pod nazivom “I-Attune”, koji će, radeći kao neka vrsta samotestiranja, omogućiti građanima da otkriju i odbace ekstremističke narative, doprinoseći transformaciji razmišljanja na pozitivan način. Razvijat će se i drugi doprinosi, uključujući alate i pomoćne materijale koji pomažu u identifikaciji ekstremističkih društvenih i političkih okruženja, interaktivne internetske platforme, pedagoške alate za objašnjenje ekstremizma, kao i nekoliko akcija s donosiocima odluka, političkim akterima i širom javnošću za širenje znanja proizvedeno u okviru istraživanja.

Projekat se bavi nizom intervencija na nacionalnom i transnacionalnom nivou praćenja evolucije opozicionih ekstremnih ideologija i protekcionističkog donošenja odluka, razvijanjem inovativnog modela usklađivanja i ograničavanjem širenja ekstremizma. Također ima za cilj revitalizaciju povjerenja u ključne demokratske institucije. U sklopu projekta biće kreirane OppAttune Summer Academy (2025) za studente i istraživače i OppAttune Winter Academy (2026) za praktičare i kreatore politike.

Konzorcijumom koordinira Panteion Univerzitet društvenih i političkih nauka, Grčka, uz naučnu koordinaciju Otvorenog univerziteta, Velika Britanija. U sklopu projekta uključene su i institucije iz Njemačke, Francuske, Švedske, Austrije, Malte, Turske, Kipra, Slovenije, Srbije, Kosova, Iraka i Bosni i Hercegovine.

Projekat OppAttune će se nadovezati na uspjeh postojećeg CCDS-ovog projekta grantova “European Horizon”, “De-Radicalisation in Europe and Beyond: Detect, Resolve, Re-integrate“ – D.Rad”, koji se fokusira na dijagnosticiranje radikalizacije i razvoj politike zasnovane na dokazima za pitanja deradikalizacije. Dva istraživačka projekta će se preklapati do zaključenja D.Rad-a u aprilu 2024.