BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Kanita Fočo: Prva žena koja je osvojila Mt. Everest

Junko Tabei (rođena kao Junko Ishibashi; 22. septembar 1939 − 20. oktobar 2016) bila je japanska alpinistkinja, pisac i nastavnik. 

Od 1958 do 1962, Ishibashi je studirala englesku i američku književnost, planirajući biti nastavnik. Nakon toga vratila se alpinizmu, kao članica muškog penjačkog kluba. Ispenjala je sve glavne japanske planine, uključujući Mount Fuji. Njen prvi veći uspjeh je uspon na Annapurnu III, penjući se prvenstvenom rutom sa južne strane, što je bio i prvi japanski uspon na ovu planinu. Ovaj uspjeh, kao i drugi alpinistički usponi, po njenom mišljenju, bili su doprinos promjeni statusa žene u tradicionalnom japanskom društvu.

Prva je žena koja se popela na gorostasnu planinu Mt. Everest, no nije stala samo na tome. Obišla je 76 zemalja u kojima se penjala na najviše planinske vrhove, a bila je i prva žena koja se popela na najviši vrh svakog kontinenta, takozvani Seven Summits.Ljubav prema planini razvila je kao dijete, no bila je smatrana prekrhkom za takve pothvate te je tek za vrijeme studija počela češće odlaziti u planine.

U međuvremenu je stekla diplomu iz britanske i američke književnosti. Kad je krenula u pohod na Mt. Everest bila je domaćica i majka što ju je bitno razlikovalo od ostatka planinarske družine. Borila se za rušenje rodnih stereotipa u japanskom društvu i preferirala je da ju smatraju 36. osobom koja je osvojila vrh, a ne prvom ženom. Započela je i prvi ženski planinarski klub budući da je u muškim krugovima često bila izlagana seksizmu.

Žene se često susreću s brojnim predrasudama i kritika, često ih se smatra slabijim i nježnijim spolom, iako su u stvarnosti upravo žene te koje su toliko snažne i hrabre da bi im svi drugi mogli zavidjeti.

 

Tekst piše: Kanita Fočo
Fotografija: Wikipedia