BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

YAB alumni na panel diskusiji o rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u društvu

Da mladi imaju šta da kažu na bilo koju temu, dokaz je i kontinuirani aktivizam alumnija Youth Advisory Board-a (YAB) pri Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.
 
Naš Filipović Emir je zajedno sa Nj.E. Danielom Hunnom, ambasadorom Švicarske u Bosni i Hercegovini, Elmedinom Mehadžićem (Grad Bihać), Senidom Karasalihović (CEI NAHLA), Mirzetom Isić (MISS.NET) i Azrom Mahmutović (Bihaćka Svijeća i dekoracije) bio panelista na panel diskusiji o rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u društvu.
 
Panel je održan nakon prve projekcije filma “HIVE/Košnica” koja je organizovana u Cinestaru Bihać od strane CEI NAHLA uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Više o tome pročitajte ovdje.

Nakon što je Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini pokrenula  jedinstveni projekat za mlade, sa ciljem povećanja relevantnosti i prilagođavanja Razvojnog programa Švicarske potrebama mladih u Bosni i Hercegovini, PRONI Centar za omladinski razvoj je uz podršku Vlade Švicarske počeo sa implementacijom projekta ,,Empowering Youth for Sustainable Development through the Youth Advisory Board (YAB)” 2019. godine.

Cilj projekta je omogućiti mladima iz Bosne i Hercegovine da se  kroz Youth Advisory Board uključe u razvoj države i ojačaju sposobnost kritičkog promišljanja i artikulacije mišljenja, te da, učeći kroz rad, steknu vještine koje će primjenjivati i tako dati doprinos razvojnom programu i jasnoći komunikacijskih instrumenata Švicarske ambasade prema mladima u Bosni i hercegovini zahvaljujući inputima i povratnim informacijama.

Po završetku prve godine rada prve generacije Youth Advisory Board-a, kojoj je pored ostalih pripadao i Emir Filipović, nastavljena je realizacija projekta i izabrana nova generacija od 10 mladih ljudi starosti od 16 do 24 godine iz cijele Bosne i Hercegovine, koji će predstavljati i uključivati stavove i iskustva mladih o programskim materijalima i projektnim idejama Ambasade Švicarske. Članovi Youth Advisory Board-a će savjetovati eksperte razvojnog programa i osoblje Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovine tokom perioda od 12 mjeseci.

Od članova prethodnog sastava formirana je alumni grupa koja nastavlja s aktivnom participacijom širom države kroz različite aktivnosti, prije svega one koje su podržane od strane Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.