BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Weboran – Edukacija do sigurnosti djece na internet

PRONI je učestvovao na stručno – edukativnom skupu koji se održao 16.11.2022. godine sa početkom u 11 časova u hotelu Drina u Bijeljini.

Skup se održava u okviru projekta “Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije (RAK)” sa ciljem da se kroz predavanja eksperata iz oblasti zaštite djece na internetu, razgovor i diskusiju doprinese što efikasnijoj realizaciji projekta i poboljšanju mehanizama i zaštite naših najmlađih tokom boravka na internetu.

Na skupu je predstavljen nacrt studije i održana diskusija o različitim aspektima zaštite djece na internetu, kao i mogućnostima za unaprijeđenje regulatornog okvira. Učesnici skupa su bili stručnjaci čija je sfera interesovanja i djelovanja usko vezana za elektronsku komunikaciju, prava i zaštitu djece. Naša organizacija je prepoznata kao jedan od važnih aktera u obrazovanju, zaštiti i uopšte životu djece i mladih.

Svjedoci smo da sve češće aktivnosti radimo izvan dometa ekrana, mobilnih i digitalnih uređaja postepeno prebacujemo na mrežu, u online svijet. Gradimo naše ličnosti i profil na društvenim mrežama, živimo živote koje predstavljamo online i korištenjem interneta nekada zaboravimo najvrijednije, djecu. Njihov razvoj, kvalitetno odrastanje i ono najvažnije – njihova sigurnost.

Gledajući primjere svojih roditelja i okoline u kojoj se odrastaju, djeca usvajaju i savladavaju nove tehnologije iznenađujuće brzo i lako. Barataju alatima i mehanizmima često vještije od odraslih, međutim njihovo neiskustvo i nezrelost, problem su u borbi i suočavanje sa opasnostima i rizicima koje vrebaju na internetu.

Ružne navike svakodnevnice, zajedno sa rastom trendova na internetu i širenjem ove platforme, došle su i na internet, te su djeca svakodnevno izložena elektronskom nasilju, vrbovanju, neprimjerenim sadržajima, neželjenom kontaktiranju, prevarama i učenicama. Upravo ti rizici razlog su nastanka projekta Webobran.