BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Evropska živa biblioteka održana u Valensiji, Španija

Evropska živa biblioteka je od 25. do 29. septembra 2022. godine posjetila regiju Valensija u Španiji.

Njena implementacija je počela zvaničnim prijemom za predstavnike opština, nevladinih organizacija, i živih knjiga uključenih u projekat u Vladi regije Valensija. Nakon prijema uslijedile su panel diskusije u okviru kojih su učesnici/ce razgovarali o ishodima projekta i kako unaprijediti buduću saradnju, ali i o budućnosti Evrope i različitim društvenim i političkim izazovima sa kojima se naš kontinent danas suočava.

Centralni i glavni događaj, četvrta “Evropska živa biblioteka“, takođe je organizovan u opštini Quart de Poblet. Živa biblioteka uključivala je veliki broj građana i učesnika iz Španije, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Belgije. Čitanje živih knjiga realizovano je na prometnom trgu u centru Quart de Poblet. Svaka živa knjiga koja je bila prisutna je osoba sa jedinstvenim identitetom i pričom koja je spremna da se podijeli sa svima koji pokazuju volju da slušaju. Građani/ke regije Valensija i posjetioci ovog grada rado su iznajmili naše knjige i imali razgovore sa njima.

Realizovan je i sastanak predstavnika opština i organizacija civilnog društva uključenih u projekat. Održan je u opštini Quart de Poblet i poslužio je kao prilika da se učesnici projekta dodatno povežu i razgovaraju o budućoj saradnji na transnacionalnim akcijama i projektima. Sastanku su prisustvovali zvaničnici Opštine Quart de Poblet (Španija), Opštine Butel (N. Makedonija), Grada Bijeljina (Bosna i Hercegovina), Javnog instituta Young Dragons (Slovenija), NVO CONNECT (Belgija), NVO Libero (Srbija), NVO Backslash (Španija), NVO TiPovej (Slovenija), NVO Interkultura (N. Makedonija), Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade (Srbija), Alumni Mandoulides (Grčka), NVO Out of the Box (Belgija).

Evropska živa biblioteka organizovana je uz podršku programa Evropske unije “Evropa za građane i građanke”. Cilj projekta je dovesti žive biblioteke u različite gradove Evrope sa idejom da se podstakne dijalog između građana iz različitih zemalja i socio-ekonomskog porijekla kako bi se razbile predrasude i stereotipi među njima.

Pratite nas da ne propustite predstojeće žive biblioteke u Ljubljani i Beogradu. Nemojte propustiti svoju priliku da postanete dio napora izgradnje razumijevanja među evropskim građanima/kama.

Projekat “Evropska živa biblioteka za mlade građane” sufinansiran je kroz program Evropske unije “Evropa za građane i građanke”.