BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Evropska živa biblioteka posjetila Skoplje, Sjeverna Makedonija

Treća Evropska živa biblioteka organizovana je u Skoplju, Severna Makedonija, od 8. do 11. juna 2022. godine.

U istoj je učestvovalo blizu 100 učesnika/ca iz zemalja partnera projekta koji su bili spremni da podrže realizaciju događaja i budu angažovani u ulozi živih knjiga za građane/ke Skoplja.

Dio manifestacije koji je bio otvoren za javnost održan je ispred Narodne i univerzitetske biblioteke „Sv. Klimenta Ohridskog“, gde je veliki broj ljudi učestvovao u „čitanju“ naših živih knjiga. Ovo iskustvo im je dalo priliku da nauče zanimljive nove stvari iz njihovih životnih priča i da razbiju potencijalne stereotipe i predrasude o ljudima koji pripadaju različitim kulturama, religijama, društvenim klasama ili etničkim grupama.

Evropske žive biblioteke su zamišljene s ciljem da podstaknu dijalog, razbiju predrasude i promovišu evropske vrijednosti među građanima/kama iz cijele Evrope kroz događaje u živim bibliotekama. Naredni događaji u okviru projekata održaće se u Ljubljani i Beogradu, sroga pratite i ne propustite ih.

Projekat “Evropska živa biblioteka za mlade građane/ke“ sufinansiran je kroz program Evropske unije “Evropa za građane i građanke”.