BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Studija: Ponuda i tražnja za stručnim osobljem

U ovoj studiji prezentujemo rezultate istraživanja u okviru „Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija“, koji implementira Udruženja građana “Nešto Više“ u saradnji sa PRONI Centrom za omladinski razvoj, a finansira Evropska Unija.

Glavni cilj ovog istraživanja je analiza ponude i tražnje za stručnim osobljem, tj. potreba poslodavaca i ponude stručnih škola za srednje stručno obrazovanje, analizu nastavnog sistema i njegovu usklađenost sa vještinama potrebnim privredi. Takođe , važno je i da se donosiocima odluka u BiH pruži sažeta analiza u oblasti nezaposlenosti mladih, praćena nizom aktivnih mjera za borbu protiv nezaposlenosti mladih, kao i inputima o tome koja rešenja treba preduzeti.

Osnovna metodologija u istraživanju je analiza primarnih i sekundarnih podataka, pregled postojeće literature i dokumenata iz ove oblasti. Osnova za ovo istraživanje su bili rezultati provedenih anketnih istraživanja, standardni izvještaji statističkih institucija, ali i posebne kvantitativne i kvalitativne analize i izveštaji koji se koriste za specifične potrebe ovog istraživanja.

Prezmite studiju klikom na dugme ispod:

Studija: Ponuda i tražnja za stručnim osobljem

- Obrazovanje i zapošljavanje mladih u BiH -

Study: Demand and supply for professional staff

- Education and employment of youth in BiH-