BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Studija: Troškovi visokog obrazovanja u BiH

U studiji “Troškovi visokog obrazovanja u BiH” prezentujemo rezultate istraživanja u okviru „Programa zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija“, koji implementira Udruženja građana “Nešto Više“ u saradnji sa PRONI Centrom za omladinski razvoj, a finansira Evropska Unija.

U Bosni i Hercegovini postoje javne i privatne visokoškolske institucije. Sistem javnih univerziteta sastoji se od sljedećih osam univerziteta: Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Bihaću i Univerzitet u Zenici sa oko 90 fakulteta i umjetničkih akademija. Također postoje i 22 privatne visokoobrazovne institucije koje zakon o visokom obrazovanju podjednako tretira kao i javne visokoobrazovne institucije.

Glavni cilj ovog istraživanja je analiza troškova studiranja u BiH, te analizu sistema finansiranja univerziteta i fakulteta u BiH. Osnovna metodologija u istraživanju je analiza primarnih i sekundarnih podataka, pregled postojeće literature i dokumenata iz ove oblasti. Osnova za ovo istraživanje su bili izvještaji visokoškolskih institucija rezultati provedenih anketnih istraživanja, standardni izvještaji statističkih institucija, ali i posebne kvantitativne i kvalitativne analize i izveštaji koji se koriste za specifične potrebe ovog istraživanja.

Prezmite studiju klikom na dugme ispod:

Studija: Troškovi visokog obrazovanja u BiH

BHS jezik

Study: Costs of higher education in BiH

ENG language