BosnianCroatianSerbianEnglishGerman

Evropska živa biblioteka implementirana u Solunu, Grčka

Projekat „Evropska živa biblioteka za mlade građane“ organizovan je u Solunu od 23. do 26. avgusta 2021. U projekat je bilo uključeno preko 100 građana, uključujući 33 pozvana učesnika iz Beograda (Srbija), Quart de Poblet (Španija), Skoplje Sjeverna Makedonija), Sarajevo (Bosna i Hercegovina, Ljubljana (Slovenija), Brisel (Belgija).) U sklopu ovog projekta evropske žive biblioteke bile su organizirane na jednom od glavnih trgova u Solunu. Svaka prisutna živa knjiga je osoba sa svojim jedinstvenim identitetom i ima životnu priču spremnu za dijeljenje sa svima koji pokažu volju da je saslušaju. Građani Soluna svih dobi, spola i porijekla bili su željni „iznajmljivanja“ naših knjiga i plodnih razgovora s njima.

Žive biblioteke su organizovane uz podršku Programa Evropa za građane Evropske unije. Cilj projekta je dovesti Evropsku živu biblioteku u različite gradove Evrope s idejom da se potakne dijalog između građana iz različitih zemalja i socio-ekonomskog porijekla kako bi se razbile predrasude i stereotipi među njima.


Ostanite uz nas i pratite naš rad jer namjeravamo Živu biblioteku dovesti u Sarajevo, Skoplje, Valenciju, Ljubljanu i Beograd. Ne propustite priliku da postanete dio napora u izgradnji razumijevanja između europskih zemalja i ljudi.